”Det är absolut ingen nöjestripp”

...men Elofsson räds inte banorna i dagens tuffa OS-femmil: Jag är beredd

NYHETER

SOLDIER HOLLOW

I kväll, svensk tid, inleder Per Elofsson sin mardrömsresa i OS.

Framför sig har han tidernas tuffaste femmil.

- Jag är medveten att det kommer att göra förbannat ont. Det blir absolut ingen nöjestripp, säger han.

Foto: PATRIK THORNÉUS
Per Elofsson är lugn inför femmilen i kväll. Efter genomklappning och sjukdom är han tillbaka i tävlingsspåren. "Det är ganska skönt att få slå ur underläge", säger han.

Det handlar om ett riktigt mandomsprov. Femmilsbanan i Soldier Hollow är den tuffaste någonsin i ett mästerskap. Kombinationen hög höjd (1 800 meter) och den hänsynslösa terrängen gör den mycket utslagsgivande. Segertiden beräknas bli 2 timmar och 20 minuter.

Normalt varar en femmil i knappt två timmar.

- Jag är beredd på att det blir hårt, annars hade jag aldrig hållit på med skidåkning. Det är bara att acceptera läget och köra, säger Per Elofsson.

Vilade i tre dagar

I början av veckan var det nära att han struntade i allt och åkte hem. När han var som sjukast bokade han biljetten.

- Både i måndags och i tisdags hade jag plats på flyget till Sverige. Men det gick snabbare än väntat att bli kvitt förkylningen. Nu känner jag mig faktiskt i skaplig form, säger Per Elofsson.

Han har vilat helt i tre dagar på grund av förkylningen och tränat i tre efter att ha blivit friskförklarad och slipper - för första gången på länge - att nämnas bland favoriterna.

- Det är ganska skönt att jag får slå ur underläge. Jag har varit sjuk och borde inte vara som bäst nu, men de andra kan också krokna. Den här femmilen blir speciell, säger Per Elofsson.

Han kom till OS i Salt Lake City som favorit, men efter missarna (bröt tremilen, femma på 15 km, fyra på jaktstarten, sjuk i stafetten) har många börjat tvivla på 24-åringens förmåga.

I alla fall i det här mästerskapet.

Själv är han minst lika osäker på formen.

Lugn och avspänd

- Det är nog först när du åkt några kilometer som du kan ana vart det ska sluta. Så är det för mig i alla fall. Men uppladdningen kunde ha varit bättre, säger Per Elofsson.

Tycker du att du har misslyckats i OS?

- Ja, jag kom ju hit för att vinna medaljer, helst guld, så helt nöjd kan jag givetvis inte vara. Samtidigt har jag gjort mitt bästa och sjukdomar och annat rår man inte för.

Grubblat mycket?

- Nej, faktiskt inte. Jag är inte en sådan person som tittar bakåt, utan jag har en förmåga att hela tiden fokusera framåt, på någonting nytt. Nu är det femmilen som gäller.

Per Elofsson ser förvånansvärt lugn och avspänd ut - trots motgångarna. Han vet att en bra placering på femmilen kan ge honom tillbaka stjärnglansen.

- När jag ställer mig på startlinjen siktar jag på medalj. Först om det blir det är jag riktigt nöjd med loppet.

Rädd för de tuffa banorna?

- Nej, absolut inte. Jag ser det som en utmaning.

Taktiken då?

- Jag ska göra mitt eget lopp och inte förivra mig om någon annan drar ifrån. I övrigt ska jag öppna ganska lugnt och öka efter hand.

Sverige jagar fortfarande sitt första OS-guld i Salt Lake City och femmilen är den sista chansen.

Allt hänger på hur Per Elofsson klarar mardrömsloppet.

Staben som ska hjälpa Per till topplacering

Elofsson en av favoriterna i dag – trots allt

Tuffaste femmilen någonsin

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM