Titta – en svensk guldmedaljör i OS

Lars Vågberg vann med Norge: Det är helt fantastiskt

NYHETER

SALT LAKE CITY

I natt hände det osannolika - en svensk vann OS-guld.

Det var bara ett fel.

Han gjorde det med Norge.

Foto: REUTERS
Lars Vågberg är född i Sollefteå och har bara varit norsk medborgare i två år. Men nu är han redan OS-guldmedaljör med sitt nya hemland.

Det var precis en sådan dramatisk, tät, klassisk, underbar avslutning som vi hade unnat våra svenska idrottsmän i Salt Lake City.

Och en svensk fick också jubla.

Han heter Lars Vågberg, är född och uppväxt i Sollefteå, men flyttade till Norge för sju år sedan och blev norsk medborgare för två år sedan. Så dags hade han spelat curling i flera stora mästerskap och vunnit ett EM-guld - för Sverige.

Som skipper hade han Stefan Hasselborg.

Ingen räknade med Norge

Den svenske förbundskaptenen.

- Det här är hemskt roligt, för Norge och framför allt för Lasse som är en jättefin kille. Även om det gått tungt för Sverige så fick vi i alla fall ett guld nu", säger Stefan Hasselborg.

Inför OS var det ingen som räknade med Norge.

Inte ens de själva.

- Det är tokigt, helt fantastiskt, sa Lars Vågberg till Sportbladet inför finalen.

Och det skulle bli mycket, mycket bättre.

Mot Kanada, favoriterna Kanada, tog Norge greppet om matchen direkt och hade 3-0 efter fyra omgångar. Kanada, anfört av världens kanske främste skipper, Kevin Martin, kom tillbaka. I näst sista omgången missade Lars Vågberg och Kanada kunde kvittera.

Till slut stod det 5-5.

I sista omgången.

Med en sten kvar.

Kevin Martin skulle göra en dragning in i boet, för att ge Kanada en poäng och OS-guld. Stenen gled, gled och gled - och till slut hade den glidit en centimeter för långt.

"Ett tufft piller att svälja"

- Jag kommer säkert att vara nöjd om ett tag, men just nu är det ett tufft piller att svälja. Jag är ledsen för killarnas skull. Man spelar bra hela veckan och har en sten på dig för att vinna. Jag hatar när jag är den som missar, men så är det ibland, säger Kevin Martin.

Kanada tog inte chansen och Norge fick sitt elfte guld i OS.

Strax före klockan två i natt, svensk tid, klev fyra norska curlingspelare upp på pallen i Ogden utanför Salt Lake City.

Flaggan steg mot taket, och de nynnade med i "Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem".

Och en av dem bröt i alla fall lite på svenska.

ÄNTLIGEN EN SVENSK VINNARE Han är född i Sollentuna och har bara varit norsk medborgare i två år. Men nu är han redan OS-guldmedaljör med sitt nya hemland. Foto: REUTERS

Simon Bank