Pillan såg sin arvtagare

”Jag känner igen mig i Anja”

NYHETER

PARK CITY

Pernilla Wiberg tog av sig drottningkronan och visste var hon skulle placera den.

Hon såg själv sin arvtagare ta OS-silver i går.

- Jag känner igen mig i Anja. Bra psyke, bra fysik. Den kombinationen är oslagbar, säger Pillan till Sportbladet.

Arvtagaren och ex-drottningen.

Framgångssagan Pernilla Wiberg tog slut i OS i Salt Lake City. Det sista, ovärdiga kapitlet handlade om ett misslyckat störtlopp, om ett skadat knä och om en tolfteplats i super G.

Pillan var inte nöjd med avslutningen, men i går var leendet tillbaka. 31-åringen stod i målfållan och såg sin egen arvtagare ta OS-silver i slalom. Hon såg verkligen ut att njuta från sin åskådarplats när Anja Pärson klev upp på prispallen för att ta emot hyllningarna från 20 000 skidälskare.

Pillan slutar - Anja tar över

- Jag är imponerad. Speciellt av hennes andra åk, då hon verkligen tog chansen och vann en medalj, säger Pernilla Wiberg.

Hon tog själv OS-medaljer 1992, 1994 och 1998, men det enda hon fick med sig från sitt sista stora mästerskap var ett skadat knä.

- Det var säkert mitt sista race i söndags. Nu är det en ny operation som gäller. Det känns som att det är en broskskada och det tar tid att läka. Jag orkar inte komma tillbaka en gång till utan får hitta på något annat att syssla med i livet, säger hon.

Underlättar det att en annan svenska har tagit över världsscenen samtidigt som du drar dig tillbaka?

- Ja, direkt efter de resultaten jag gjorde på 90-talet kom det fram en annan tjej som är minst lika bra. Det är få svenska idrotter förunnat. Dessutom är det oerhört viktigt för utförsåkningen i Sverige. Med Anja kommer intresset att bibehållas i många år.

Hur stor tror du att Anja kommer att bli?

- Hon och (Janica) Kostelic kommer att vara ledande i världscupen de närmaste åren. Jag hoppas att Anja kan hålla sig borta från skador, men det tror jag att hon gör. Hon är stark i benen.

Känner du igen dig själv i Anja?

- Ja, hon har en otrolig vinnarinstinkt, vill verkligen vinna och blir besviken när hon inte gör det. Sådan var jag också. Det var allt eller ingen. Psyket och fysiken, det är likheterna. Kombinationen är oslagbar.

Så det blir fler svenska OS-medaljer?

- Ja, helt klart, säger Pernilla Wiberg.

Stefan Holm