”Anja är en supertjej”

Drottning Silvia hyllade Pärson efter silvermedaljen

NYHETER

PARK CITY

Carl XVI Gustaf kramade drottningen i går.

Hon med skidor på fötterna, alltså.

- Det här är fantastiskt skoj. Vi behövde lite uppmuntran, säger kungen efter Anja Pärsons bragd.

Foto: MATS STRAND
Drottning Anja höll hov Anja Pärson var överlycklig efter silvermedaljen. Kungaparet mös.

Drottning Silvia stod vid hans sida i målfållan i Park City, men när Anja Pärson kom inom räckhåll var det hon som fick all uppmärksamhet.

Den svenske kungen stegade fram till 20-åringen som precis tagit silver i storslalom, sin andra OS-medalj inom loppet av tre dagar, och gav henne en varm, underbar och sanslöst välförtjänt kram.

Det var ett ögonblick som Anja Pärson aldrig kommer att glömma.

Inte kungen heller.

- Ja, det här är fantastiskt skoj. Hon är bra och fortfarande ung, så det finns mycket kvar att ge, säger Carl XVI Gustaf till Sportbladet.

Så kungen tror att vi får se mer av henne i de här sammanhangen?

- Oh, ja!

Kungen har blivit förkyld under OS och ville spara på rösten. Men drottningen pratade. Ja, även hon utan skidor på fötterna.

"Fantastiskt"

- Anja är en supertjej. Vi var med när hon fick bronsmedaljen - och så blev det silver i dag. Det är ju fantastiskt, säger drottning Silvia.

Kungaparet för lycka med sig när Anja Pärson tävlar. När Tärnabytösen tog sina första mästerskapsmedaljer i VM förra säsongen fanns de mycket riktigt på plats i St Anton.

- Ja, vi var där. Det här känns så härligt, säger drottning Silvia.

Anja Pärson var överväldigad av det kungliga mottagandet, men framförallt var hon värd uppvaktningen. Att hon inte rådde på kroatiskan Janica Kostelic spelade liksom ingen roll. Det var ändå Anjas dag, från början till slut.

- Kungen var väldigt förkyld, men jag är glad att han var här. Får man träffa kungen och drottningen vet man att det är stort, ja, det här känns enormt stort, säger Anja.

Fyra efter första

Anja Pärson, som tog brons i slalomtävlingen i onsdags, var fyra efter det första åket, men tog sig förbi både Alexandra Meissnitzer och spanska överraskningen Maria Rienda Contreras i det andra.

- Det känns så himla skönt. Jag har aldrig varit, eller ens trott att jag är en storslalomåkare, men i dag kände jag att jag är en av de bästa. Jag hoppades på en medalj och är så himla glad för silvret. Det känns så otroligt skönt, så enormt kul, säger hon.

Lilla Anja har blivit stor i OS, ja till och med större än självaste Pernilla Wiberg. Inte ens hon lyckades ta två medaljer under ett och samma OS.

- Jaså, det var ju trevligt. Jag är så enormt glad. Allt som jag har lagt ner för det här... det kvittar hur mycket jag har slitit. Känslorna jag har nu är värda allt.

Rädd för stöld

Hur ska du förvara medaljerna?

- Jag får väl ha dem i något glasskåp eller... nej, jag är rädd att de ska bli stulna. Jag får placera dem i kassaskåpet, säger hon.

Anja Pärson var bara missnöjd med en sak under firandet. Brons i slalom, silver i storslalom... och så är OS slut för hennes del.

Hon var ju, att döma av trenden, bara en OS-start från det där efterlängtade svenska guldet.

- Det är synd att det är över. Nu är det fyra år kvar till nästa gång, säger hon.

Målet då?

- Dum, fråga, säger Anja Pärson.

Hon är bara 20 år - men har redan två OS-medaljer. Allt talar för att Anja Pärson blir den största svenska kvinnliga vinterolympiern genom tiderna.

Redan nu är hon nummer tre på Sportbladets lista.

Hon har chansen att bli vår främsta kvinnliga olympier

Hon vann VM-guld förra året

Stefan Holm