NTF varnar för livsfarlig bilbarnstol

Säljaren rear barnstolen i stället för att stoppa den

NYHETER

Byggvaruhuset Silvan fortsätter sälja livsfarliga bilbarnstolar.

Små barn åker framåtvända och riskerar svår nackskada vid krock.

Trots varningar från NTF fortsätter kedjan sälja stolen av märket Remi.

NTF:s hemsida

Det är byggvarukedjan Silvan som valt att fortsätta sälja stolen Remi trots brev varningar från NTF att stolen är direkt olämplig.

Enda åtgärden är att sälja den farliga barnstolen till extrapris, rapporterar NTF.

NTF varnar för Remi eftersom stolen är gjort så barn ska åka framlänges från tio kilos vikt och uppåt. Det är mot alla svenska rön, som säger att barn ska åka baklänges upp till femårsåldern.

"Föräldrarna har inte råd annars"

Byggföretaget Silvans svenske försäljningschef Bo Jägerstedt säger till Göteborgs-Posten att stolarna är godkända av EU. Därför tänker Silvan också fortsätta sälja dem, trots att både NTF, Vägverket och Väg- och transportforskningsrådet varnar för typen.

- Ska du ha en stol som är godkänd för bakåtvänt åkande i hela viktspannet 0-25 kilo då kostar den tre-fyra gånger så mycket, säger Jägerstedt till GP.

- Då är det ett antal föräldrar som inte har råd och inte kommer köpa bilbarnstol alls.

Kirsten Larsson vid Silvans danska huvudkontor skickade följande skriftliga svar till NTF efter påpekandet att stolen var farlig:

”Ni begär att vi ska ta bort Remi ur vårt sortiment. Det avser vi inte att göra eftersom stolen är E-godkänd och följer därmed det reglemente som gäller i EU och därmed också i Sverige.

Silvan-kedjan följer alla gällande lagar på de produkter som vi säljer. Vi kan erbjuda våra kunder både bakåtvända stolar till små barn och framåtvända stolar till större barn och säkerhetsmässigt är det väl bättre att använda framåtvänd barnstol än ingen alls.”

- Tyvärr väljer Silvan att luta sig mot ett ECE-reglemente som hotar den goda barnsäkerhetskultur vi har i Sverige. Därmed utsätter de barnen för onödigt stora risker, säger NTFs vd Brittmarie Utterström.

Skälet till de svenska rekommendationerna, att barn ska åka baklänges ända upp till fyra-fem års ålder eller cirka 25 kilos vikt, är att risken för nackskada vid en krock bedöms vara mycket större om barnet åker framåtvänd.

Mekonomen stoppar sin stol

Ytterligare en farlig stol har funnits på den svenska marknaden fram tills nyligen.

Det handlar om Dooby, en annan lågprismodell.

Dooby såldes bland annat av bildelskedjan Mekonomen, som dock beslutat dra tillbaka modellen.

Enligt Mekonomen kan kunder som köpt Dooby lämna tillbaka stolen och få sina pengar tillbaka.

Så åker barnet säkert:

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM