Magnar Dalen vallade bort svenskarna - och sig själv?

”Vi vallade med för hårt klister”

NYHETER

SALT LAKE CITY

Magnar Dalen vallade bort svenskarna chanser i OS-femmilen.

Och sig själv som förbundskapten?

- Mitt kontrakt går ut i maj, men det är det jag tänker minst på just nu, säger Dalen efter loppet.

För efter femmilen hade Magnar Dalen en hel del annat att tänka på.

Det svenska vallarteamet hade misslyckats helt med vallningen.

- Vi vallade med för hårt klister. Det gick inte när det blev så varmt, säger Dalen, som är en del av vallateamet och själv brukar valla stjärnornas skidor.

Magnus Ingesson halkade i mål på som bäste svensk på 17:e plats, nästan nio minuter efter segrande spanjoren Johann Mühlegg.

Medaljhoppet Per Elofsson var två sekunder och placeringen efter Ingesson. Tredje svensken Mathias Fredriksson slutade 31:a, drygt tolv minuter efter Mühlegg.

- Det är klart man både är ledsen och besviken. Vi hade hyfsade förhoppningar inför femmilen, säger Magnar Dalen och tittar upp mot resultattavlan.

Konstig resultatlista

Han stirrar en stund och skakar lite på huvudet när han ser att spanjoren Johann Mühlegg vann före ryssen Michael Ivanov och med estländaren Andrus Veerpalu på tredje plats.

- De tre är ju två-tre minuter före alla andra, säger Dalen och blir tyst en kort stund innan han säger:

- Det finns så många frågetecken. Jag menar, en klassisk femmil med klisterföre, då brukar det ju vara tre-fyra norrmän med i toppen.

Nu var Odd-Björn Hjelmeset bäste nordbo på fjärde plats, medan förhandsfavoriter som Anders Auckland och Erling Jevne fick stryk av okände tyske femman Andreas Schlütter och japanske sjuan Hiroyuki Imai.

- Det ska bli intressant att se hur det ser ut i de kommande tävlingarna i Lahtis, Falun och Holmenkollen, säger Dalen.

Vad menar du?

- Ja, om vi är så här dåliga på hög höjd.

Kontraktet går ut

Det är också efter världscuptävlingarna som skidförbundet och Magnar Dalen ska resonera om framtiden. Dalen började som förbundskapten efter OS i Nagano och hans kontrakt går ut i maj.

- Vi tar först OS och sedan världscupen, sedan kommer en ny spännande tid, säger Dalen.

- Jag vet ingenting om framtiden, vi har inte börjat diskutera någonting ännu. Men jag älskar längdåkningen och vill gärna fortsätta inom sporten.

Vad har gått fel under OS?

- Jag vet inte vad som kan gått fel. De svenskarna som låg i Sun Valley tränade tillsammans med Mühlegg och vi som var i Silver Star tränade med de tyska skidskyttarna. Vi körde i samma spår och åt samma mat, säger Dalen.

- Men jag vet inte om det är rätta timmen att analysera detta nu.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM