”Är man smart kan man lura testerna”

Svenske experten är helt säker på att skidlöpare dopat sig i OS

NYHETER

SOLDIER HOLLOW

Svensken Bengt Saltin är en av världens främsta experter på dopning.

Han är säker.

- Det förekommer dopning i OS-skidspåren, det är jag säker på, men är man smart och har bra folk omkring sig går det att lura testerna, säger han till Sportbladet.

Foto: MATS STRAND
Svenske FIS-basen Bengt-Erik Bengtsson (till vänster) i samspråk med Johann Mühlegg tidigare under OS.

Bengt Saltin har själv varit i Salt Lake City. Han var på plats för att ta emot IOK:s speciella medicinpris på fem miljoner kronor för sina insatser i kampen mot dopning.

Han har varit med och drivit fram de hårdare testerna i OS.

- De är bättre än för bara ett år sedan, men tyvärr är de inte fullgoda. Det går att klara sig undan om man är smart och fräck, säger Bengt Saltin.

Listan är ofullständig

Höga blodvärden - som i Johann Mühleggs fall - kan tyda på att Epo, eller bloddopning. Bengt Saltin konstaterar att listan över förbjudna dopningspreparat är ofullständig.

- Tar man till exempel Epo vill man ha ner blodvärdena och det gör man med hjälp av blodförtunnande medel. Finländarna åkte dit för att ha använt hemohes, vilket är ett dopningsklassat preparat. Men det finns andra preparat som fungerar på samma sätt, men som inte finns med på officiella dopningslistan.

Hur menar du?

- När testerna analyseras kan man hitta blodförtunnande medel, men finns de inte uppsatta på listan kan ingen fällas. Hade vi fått som vi ville hade det satts upp massor av nya preparat på listan inför OS , men det fanns ingen tid, hävdade IOK.

Säker på dopade åkare

Så det finns dopade åkare i OS?

- Ja, det är jag säker på.

Saltin tror att fuskarna fortfarande ligger steget före, men att den samlade expertisen snart kommit ikapp.

- I nästa stora skidmästerskap kommer kontrollerna att bli ännu hårdare. Då, om någonsin åker fuskarna dit. Tyvärr är vi ännu inte där.

Patrik Thornéus