Hökarna svävar över Kirch Gruppe

Medieföretag på väg att brytas sönder

NYHETER

Det tyska medieimperiet Kirch Gruppe är på väg att falla sönder. Företaget har skulder på flera miljarder. Hökarna samlas i det tyska luftrummet, avvaktar inför den avgörande striden om Europas största mediemarknad.

Kirch Gruppe är ett av kontinentens största mediekonglomerat. Gruppen äger några av Tysklands största tv-kanaler och har rättigheterna till de två kommande världsmästerskapen i fotboll. Den äger också 40 procent i Springerkoncernen, Tysklands största förlags- och tidningshus, med tidningar som Die Welt och Bildt Zeitung.

Kirch Gruppe har haft ekonomiska problem tidigare, men den här gången får ägaren Leo Kirch svårt att rida ut stormen.

Ingen verkar veta exakt hur stora skulderna är. Enligt en av de tyska affärsbankerna rör det sig om häpnadsväckande 13 miljarder euro, det vill säga nästan 130 miljarder kronor. Kirchs egna uppgifter talar om 8 miljarder euro. Helt klart är att Kirch före oktober måste hosta fram 1,7 miljarder till den australienske mediemogulen Rupert Murdoch för en misslyckad investering i betal-tv-kanalen Premiere.

Storbritannien ett undantag

Hittills har de riktigt stora internationella mediekonglomeraten inte etablerat sig på europeisk mark. Influenserna från Time Warner, Walt Disney och CBS har varit stort, men ägandet har i huvudsak varit europeiskt. Några få mäktiga nationella medieföretag har dominerat scenen, som Bonnier och Stenbecks MTG i Sverige.

Undantaget är Storbritannien, där Rupert Murdoch och hans News Corporation redan äger flera tidningar och tv-bolag.

Om Kirchs imperium bryts sönder är risken stor att någon av de globala jättarna går in och tar över.

Murdoch har bidragit till krisen genom att återkräva sina 1,7 miljarder och hugger nu efter andelar. Amerikanska Liberty Media sägs vara intresserat, liksom Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, som ser en möjlighet att ytterligare stärka sin blandning av politisk och medial makt.

Ett problem för demokratin

Inför hotet om att förlora Kirch Gruppe till en utländsk ägare har förbundskansler Gerhard Schröder kontaktat flera ledande banker för att sjösätta en räddningsoperation. Rolf Breuer, chefen för Deutsche Bank, har flugit till München för att samtala med Leo Kirch om ett investeringspaket som skulle rädda koncernen. Dessutom har en grupp av tyska banker, med bayerska HVB i spetsen, lagt ett bud på Kirchs andel i Springerkoncernen.

Det är av stor vikt att de tyska politikerna och bankerna lyckas. Inte för att det finns några skäl att sörja att just Leo Kirch hamnat i svårigheter. Kirch är ett av de tydligaste exemplen på att de nationella mediemarknaderna under de senaste decennierna utvecklats till oligopol. Några få stora medieföretag dominerar scenen, vilket är ett problem för det demokratiska samtalet, som kräver en mångfald av röster på mediemarknaden. Med andra ord: Kirch faller på eget grepp.

Det finns emellertid en sak som är värre än nationell mediekoncentration, och det är global mediekoncentration.

JB