Succésalladen full av bakterier

NYHETER

Den nya bekväma salladen lockar i butiken. Färdigskuren, sköljd och klar att äta direkt ur påsen.

Men den kryllar av bakterier, visar ett forskningsarbete vid lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Foto: THOMAS JOHANSSON
dyrt - och snuskigt "Det är bekvämt med färdigskuren sallad. Men man får betala ett högt pris - och man får bakterier på köpet, säger professor Marie-Louise Danielsson-Tham.

Samtliga tio förpackningar som undersöktes på bäst-före-dagen var tjänliga med anmärkning. De uppfyller inte Livsmedelsverkets mått på hygienisk kvalitet.

- Det största faromomentet är när salladen är sönderskuren, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Förvaras ofta för varmt

- När du trasar sönder salladen frigörs cellsaften och den är omtyckt av bakterier. Är det fukt kvar i förpackningen sedan salladen sköljts gynnar det bakterietillväxten ytterligare. Den tredje risken är om salladen förvaras vid för hög temperatur.

På förpackningarna anges att det är en kylvara som ska förvaras vid 2-8 grader. Men en del butiker låter salladen ligga i rumstemperatur.

Kan göra dig sjuk

Bara sallad som förvarats i rätt temperatur ingick i studien, som gjorts av veterinärstuderande Elisabet Haglund.

Är det farligt att äta salladen?

- Det vet vi inte riktigt, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

- Men där finns mycket enterobacteriaceae, som är en hel familj bakterier. En del kan bilda gifter när man ätit dem och ge diarréer. Den här studien ger inget svar på om de finns med. Men när jag ser så här många bakterier tänker jag alltid: Här kan finnas en risk för att någon av dem ger diarré. Vi hoppas kunna gå vidare och ta reda på det.

Studien omfattar bara sallad av märket Strax som var först på marknaden och är ett av de ledande.

- Kylkedjan måste ha varit bruten, kommenterar Emil Kulle, kvalitetsansvarig på Salico som säljer Strax.

"Svenskar sämst"

- Sverige är bland de sämsta i Europa när det gäller kyltransporter. Vi har också haft problem med att få butikerna att förstå att det här är en kylvara som inte får stå framme med andra grönsaker i rumstemperatur. För våra varor är det katastrof.

Så slipper du dålig sallad

Lena Anderfeldt