Schlaug: Det kan bli en grön såpa

Topparna i mp vill inte bli partiledare

NYHETER

Nej. Nej. Nej. Nej. Nej.

Nej. Nej. Nej. Nej. Nej.

Miljöpartiet famlar efter en ny partiledare efter att tio kända miljöpartister sagt nej.

- Risken är att man gör det till en grön såpa, säger Birger Schlaug.

Foto: FRIDA HEDBERG
"Olyckligt" Birger Schlaug tycker det är olyckligt att miljöpartiet går över till att ha en ensam partiledare. "Jag är övertygad om att Matz och Lotta hade fixat det här. Jag blev jätteledsen när de klev av. I valrörelsen hade de kunnat slå underifrån."

I slutet av januari kastade språkrören Matz Hammarström och Lotta Nilsson Hedström in handduken. Båda förordade att de skulle efterträdas av ett ensamt språkrör.

Strålkastarljuset riktades omedelbart mot Åsa Domeij. Manegen var krattad och många i partiet räknade kallt med att hon skulle ställa upp.

Åsa Domeij sa plötsligt nej

Men i går tackade hon överraskande nej. Däremot kan hon tänka sig en roll som vice språkrör.

På avstånd från hemmet i Vingåker följer Birger Schlaug turerna i det parti han ledde i elva år.

Han är kritisk till att partiet så snabbt bestämde sig för att överge konstruktionen med två likvärdiga språkrör.

- Man ändrade organisationen för att Åsa skulle ställa upp. Sen ställer hon inte upp och då är det klart att det blir lite konstigt.

Det kvittar hur ledningen agerar efter Åsa Domeijs nej. Partiet kommer ändå gå förlorande ur striden, menar Schlaug.

"Det är ett bakslag"

- Hur partiet än vrider och vänder på det så blir det ett bakslag eftersom alla i partiet och medierna hade räknat med att Åsa skulle ställa upp. Risken är att man gör det till en riktigt grön såpa, visserligen miljömärkt, men i alla fall.

Birger Schlaug anser att miljöpartiet borde hållit fast vid systemet med två språkrör. Det finns enligt Schlaug en övertro på enkla och snabba lösningar när opinionssiffrorna dalar.

- Partiledningen har skjutit sig i foten några gånger, om man säger så. Man krånglar till resan till nästa riksdagsperiod i onödan.

- Man måste haft en plan någonstans. Annars hade man inte dragit i gång den här cirkusen. Jag inbillar mig att det finns så mycket kompetens att man vet vad man håller på med.

Går miljöpartiet att rädda?

- Ja, ja. Jag har varit med om valrörelser där vi haft 1,9 procent i opinionsmätningar två månader före valet. Det ska nog gå bra. Men det är klart att det är olyckligt när man "såpar" till det.

Under de senaste åtta månaderna har inte miljöpartiet varit över fyraprocentsspärren i en enda Sifo-mätning.

Läget är bekymmersamt

Statsvetaren Tommy Möller tror inte heller att det är kört för miljöpartiet även om läget är bekymmersamt.

- Man har tagit lite för givet att Åsa Domeij skulle vara en räddare. Jag tror inte att miljöpartiet står och faller med henne. Det är inte alls säkert att hon skulle göra samma succé den här gången som 1988.

Miljöpartiets nej-sägare

Jens Kärrman