Polsk präst anklagas för sexuella övergrepp

NYHETER
Påven kräver att sexhärvan måste utredas.

Katolska kyrkan i Polen skakas av en jätteskandal. Juliusz Paetz, 67, ärkebiskop i Poznan anklagas för sexuella övergrepp mot flera prästkollegor och kyrkliga lekmän.

Juliusz Paetz är en av den polska katolska kyrkans allra högsta potentater. Kyrkan har försökt tysta ned affären. Men nu har påven Johannes Paulus, själv polack, bestämt att sexhärvan måste utredas.

För flera år sedan började kretsen kring Paetz misstänka att ärkebiskopen inte höll sitt kyskhetslöfte. Katolska präster måste leva i avhållsamhet och ägna all uppmärksamhet åt Gud. Att Paetz sades roa sig med män gjorde inte saken bättre.

Chefredaktör stoppades

Men alla försök att komma åt ärkebiskopen misslyckades. En chefredaktör på en katolsk tidning ville skriva om skandalen. Då ordnade ärkebiskopens beskyddare blixtsnabbt ett nytt jobb åt chefredaktören - som missionär i Afrika.

Klagoskrifter till kyrkan i Polen eller till Vatikanen lämnades utan avseende.

Men för en tid sedan grep en vän till påven in och kontaktade Johannes Paulus personligen i Rom. Påven satte genast till en specialkommitté för att reda ut sexanklagelserna.

Åkte på semester

I förrgår krävde 43 framstående polska intellektuella att ärkebiskopen skulle ta semester tills utredningen är klar.

Vilket han också gjorde. I går var Paetz kallad för att inställa sig hos undersökningskommissionen.

Men han kom aldrig utan meddelade att han åkt på semester. Samt att han var oskyldig.

Enligt polsk tv så har man hittills bara sett toppen av ett isberg.

Sedan länge har ärkebiskopen varit portad vid ett prästseminarium i Poznan. Rektorn vägrade släppa in Paetz med motiveringen att han fruktade för sina elevers säkerhet.

Asbjørn Svarstad