Politiker-skolan

NYHETER

Titta noga på den här bilden.

Den föreställer världens mest exklusiva politikerskola.

Alla elever är presidenter eller regeringschefer.

Foto: URBAN ANDERSSON
I skolbänken Från vänster till höger på bilden: (alla) Antonio Guterres, Portugal, Lionel Jospin, Frankrike, Ricardo Lagos, Chile, Fernando Henrique Cardoso, Brasilien, Göran Persson, Tony Blair, Storbritannien, Aleksander Kwasniewski, Polen, Jean Chrétien, Kanada och Helen Clark, Nya Zeeland.

Vid tretiden i går eftermiddag vinkade Göran Persson adjö till sina gäster. Men innan hade de haft en övning som närmast kan betecknas som en lärarlös lektion i världens mest exklusiva politikerskola.

Kan vara ett ensamt jobb

Att vara president eller regeringschef är ett ensamt jobb. Eller för att uttrycka sig som Göran Persson: "Aldrig ensam, alltid ensam." Massor av folk svärmar omkring dem hela tiden. Men när besluten väl ska fattas är det inte handuppräckning som gäller. Då är regeringschefen ofta väldigt ensam.

Därför gillar världens toppolitiker att träffas. Hemma känner de av maktens ansvar och isolering. Tillsammans kan de lära av varandra.

Och det var exakt det de ägnade sig åt i går fram till lunch. De gjorde grupparbete och lärde sig av varandra som vilka sjundeklassare som helst.

Hur hanterar man främlingsfientliga partier i en valrörelse? I praktiskt taget alla länder utom Sverige finns främlingsfientliga partier. Vad gör en stackars regeringschef när han eller hon märker att de börjar växa i opinionsmätningarna?

Vad gjorde Poul Nyrup Rasmussen för fel? Den danske statsministern borde ha vunnit valet i höstas eftersom ekonomin gick som tåget. Men han förlorade när den stora frågan blev invandringen.

Hur ser man till att fler utnyttjar sin rösträtt? I hela västvärlden minskar valdeltagandet. Allt färre tycker att det är någon idé att ta sitt demokratiska ansvar.

Det behövs klara regler

Stats- och regeringscheferna kom ganska snabbt fram till att det som behövs är tydliga skiljelinjer. Väljaren måste uppleva att rösten gör skillnad.

En fråga som väckt diskussion är om höga politiker ska få träffas som i Stockholm. Kritiken går ut på att beslut tas i slutna sällskap utan demokratisk insyn.

Alla möten är inte öppna

Invändningarna är så enfaldiga att de knappt är värda att bemöta. Inte ens regeringen i världens öppnaste land, Sverige, har möten som vem som helst kan delta i. Riksdagens utskott sammanträder bakom stängda dörrar.

Varje torsdag träffas regeringen till en flera timmar lång allmän beredning där jag lovar att massor av beslut tas utan minsta insyn.

Vissa diskussioner lämpar sig helt enkelt inte att tv-sända. Man måste få spåna och säga dumheter ibland. En mindre hemlig sammankomst än träffen i Stockholm är dessutom svår att föreställa sig, det går inte att spärra av flera kvarter utan att det märks.. De beslut som fattades, och som verkligen inte är särskilt uppseendeväckande, kan dessutom läsas av alla intresserade.

Lämnar över ordförandeskap

Göran Persson lämnar nu ordförandeskapet i nätverket "Progressivt ledarskap" till Tony Blair. Det betyder att nätverket uppgraderas.

Säga vad man vill om den svenske statsministern. Men han har inte riktigt samma internationella tyngd som den brittiske.

Dagens lektion

Lena Mellin