"Patienterna tvingas vänta i åtta timmar"

NYHETER

Läkarna har fått nog av överfulla avdelningar och utsliten personal. Nu gör de uppror, för patienternas skull.

- Det är inte ovanligt att man har femton patienter som väntar. Det tar halva natten att beta av, och så kommer det nya under tiden, säger Anna Hedberg, medicinjour på Akademiska sjukhuset i Uppsala

Foto: STEFAN JERREVÅNG
stressigt När läkaren Anna Hedberg kommer till jobbet på kvällen har hon vanligen femton väntande patienter. "Det tar halva natten att beta av", säger hon.

I går berättade Aftonbladet att var fjärde vårdplats i Sverige försvunnit på fem år.

Att dribbla för att få plats för patienter är akutläkarnas eviga problem. Klockan 21.30 i går talade man om en bra lördagskväll på medicinakuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Patienterna behövde bara vänta ett par timmar.

Belastning dygnet runt

- Just den här helgen är ingen katastrof, det finns platser, sade medicinjouren Anna Hedberg. Men det kan vända, det är små marginaler. Om det plötsligt blir en rusning här - då är det kaos på två timmar.

-Det vanliga är att patienterna får vänta åtta timmar. Så är det jämt på den här akuten, fast inte för tillfället faktiskt, säger hon. Belastningen finns hela dygnet. Anna Hedberg jobbar natt och börjar vid 17-18-tiden.

- Då är det inte ovanligt att man har femton patienter som väntar. Det tar halva natten att beta av, och så kommer det nya under tiden.

Lördagar är inte värst på medicinsidan, värsta anstormningen kommer på måndagarna, efter helgen.

Fullsatt på Sahlgrenska

I Göteborg hade akutmottagningarna en jobbig kväll. Det var halt i Göteborgstrakten i går och en hel del att göra enligt SOS Alarmering.

- Det är fullt, mycket att göra och det har just kommit in larm, sade akutchefen på Sahlgrenska klockan 20.45.

Sveriges största akutmottagning finns på Södersjukhuset i Stockholm. Där var det ungefär två timmars väntetid klockan 22.30, sade man på ortopedjouren.

Lena Olsson