”Bush och Blair planerar attack mot Irak”

NYHETER

LONDON

USA:s president George W Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair ska träffas i april för att slutföra planerna på en militär insats mot Irak, skriver den brittiska tidningen The Observer.

Enligt tidningen ska Blair åka till Washington för att ge stöd till en attack mot Saddam Hussein om den irakiske ledaren fortsätter att ignorera krav på att förstöra massförstörelsevapen.

- Mötet går ut på att lägga sista handen vid Fas två i kriget mot terrorismen. Ett ingripande mot Irak står högst på dagordningen, säger en högt uppsatt medarbetare till Blair till The Observer.

Irak, som Bush i ett tal tidigare denna månad kallade en av "ondskans axelmakter", har sedan 1998 vägrat släppa in FN:s vapeninspektörer i landet.

Den brittiska folkopinionen är dock mot ett anfall mot Irak. För att vinna över egna partimedlemmar och allmänheten, skriver The Observer, planerar den brittiska regeringen att släppa bevis för att Irak försöker skaffa sig kapacitet att slå till med enkla kärnvapen.

Enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av BBC anser 86 procent av Blairs partikollegor i parlamentet att det inte finns tillräckliga bevis för att rättfärdiga en attack mot Irak.

Enligt Blairs medarbetare är det nödvändigt att "övertala allmänheten" för att få stöd att anfalla Irak.

Blairs kansli vill varken bekräfta eller dementera The Observers uppgifter.

TT-Reuters