Mühlegg testades positivt för en variant av epo

…och han uppvisade också höga blodvärden före gårdagens start

NYHETER

Det är a-testet på Johan Mühlegg som har visat sig positivt.

Det innehöll darbepoetin, ett derivat av bloddopningsubstansen epo, meddelade det spanska idrottsdepartemenetet i Salt Lake City i morse.

Epo används för att öka antalet röda blodkroppar i blodet, som ger större uthållighet.

Muhlegg ska ha använt läkemedlet Nesp, som innehåller darbepoetin, en variant av epo som experter tidigare hävdat inte gick att spåra.

- Det är ett likvärdigt ämne med det som har funnits tidigare av erytropoetin (epo). Det ger exakt samma effekter, säger Mats Garle, chef för dopningslaboratoriet på Huddinge sjukhus, till TT.

Ämnet, som ökar antalet röda blodkroppar, gick så sent som förra året inte att finna i tester, men metoderna har förfinats sedan dess.

- Han har valt ett epo som man i massmedia har sagt inte går att spåra med den gängse metodiken, förklarar Mats Garle.

- Många går ut och säger att det inte går att spåra, men vi säger inte alltid vad vi kan på laboratorierna. Man säger att idrottsmännen alltid ligger ett steg före, men ibland ligger vi rätt jämsides.

Oannonserat test

Testet på Mühlegg genomfördes oannonserat under torsdagen, enligt DPA.

Även inför femmilen testades Mühleggs blodvärden på vanligt sätt. Det första provet visade då på ett hemoglobinvärde som låg över gränsvärdet 175 gram/liter, vilket brukar tyda på dopning.

Men det andra, som togs alldeles före tävlingen, låg under gränsvärdet. Mühlegg själv förklarade det första provet med att han haft diarré och hållit en kolhydratdiet som kan ha höjt koncentrationen av hemoglobin eller röda blodkroppar.

Enligt Björn Folin, presschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), fick Mühlegg sedan lämna två urintest. Ett efter loppet och ett annat efter medaljutdelningen på lördagskvällen i Salt Lake City.

Natten mot söndagen förhördes Mühlegg av Internationella olympiska kommitténs medicinska kommission, där svensken Arne Ljungqvist sitter med.

Tvåa i femmilen kom ryssen Michail Ivanov och trea estländaren Andrus Veerpalu. Per Elofsson kom på 18:e plats.

Mühlegg är född tysk men lämnade hemlandet för att tävla för Spanien 1999 efter en konflikt med det tyska skidförbundet om en helbrägdagörare.

Under OS i Salt Lake City har Mühlegg vunnit tre guldmedaljer, en på tremilen, en på jaktstarten och slutligen på femmilen.

Kungamötet ställs in

Det är unikt för en individuell åkare i olympiska sammanhang och han hyllades för prestationen av sina medtävlare och av de på vinter-OS-medaljer svältfödda spanjorerna.

Men om b-testet bekräftar resultatet av a-testet kommer troligen hans planerade möte med kung Juan Carlos att inställas.

Under 18 vinter-OS inom en tidsrymd av 78 år har Spanien bara tagit två medaljer tidigare, rapporterar DPA.

T jänstemän i Salt Lake City sade enligt DPA att Mühlegg nu förhörs av den medicinska kommissionen inom Internationella olympiska kommittén.

Med honom är företrädare för det spanska OS-laget och dess läkare.

Den spanske idrottsministern Juan Antonio Gomez Angula var på söndagen försiktig i sina kommentarer till uppgifterna om det positiva provresultatet.

Han sade till en spansk radiostation efter mötet i IOC:s medicinska kommission att det upptäckta ämnet darbepoetin ''i och för sig inte står på listan över förbjudna ämnen'', rapporterar Reuters.

- Vi måste vara både försiktiga och bestämda när det handlar om att bekämpa dopning, men vi måste också respektera idrottsmännens rättigheter. Jag har intrycket att IOC försöker lösa det här fallet för snabbt, sade han.

TT-DPA

ARTIKELN HANDLAR OM