Radioaktivt material stulet i Ryssland

USA varnar för terroristdåd med ”smutsig bomb”

NYHETER

23 försök att stjäla och smuggla ut radioaktivt material från Ryssland har stoppats.

Hur mycket som försvunnit vet ingen säkert, men kilovis saknas.

Men en del av materialet kan ha hamnat i mycket olämpliga händer, säger nu USA:s samlade underrättelsetjänst i en ny rapport

Stulet radioaktivt material skräddarsytt för vapenbruk och i händerna på terrorister är en av thrillerförfattarnas favoriter.

Nu finns det papper på att skräckscenariot kan bli verklighet.

I en årlig rapport från USA:s Nationella underrättelsetjänsten konstateras att "radioaktivt material för kärnvapenbruk, eller som på annat sätt kan användas som vapen, har stulits från vissa ryska institutioner".

Nationella underrättelserådet är en gemensam tankesmedja för de 13 olika myndigheterna inom USA:s underrättelsetjänst och rapporten har överlämnats till den amerikanska kongressen.

Rädsla för ”smutsig bomb”

Bakom varningarna ligger en amerikansk oro för att terrornätverket al-Qaida skaffat kunskaper och resurser att tillverka en enklare sprängladdning med radioaktivt innehåll, en så kallad smutsig bomb.

CIA-chefen George Tenet varnade tidigare i februari den amerikanska kongressen för den risken. Varifrån al-Qaida skulle få det radioaktiva materialet sa han dock aldrig.

Nu tycks källan klar.

"Vi bedömer att oupptäckt smuggling har ägt rum, även om vi inte vet i vilken utsträckning eller i vilken omfattning sådana stölder har förekommit. Likväl är vi oroade över den totala mängden material som kan hamnat på avvägar de senaste tio åren", skriver rådet i rapporten.

Sammanlagt 23 försök att stjäla radioaktivt material har avslöjats och stoppats i Ryssland under åren 1991-1999, enligt rapporten.

Frågan är hur mycket plutonium eller anrikat uran som kan ha stulits utan att det upptäckts eller rapporterats.

Otillräcklig säkerhet

"Ryska anläggningar som förvarar radioaktivt material ges i regel små resurser, saknar utbildade vakter och har inte tillräcklig utrustning för att lagra radioaktivt material på ett säkert sätt", skriver underrättelsetjänsten.

Inte ens lager för kärnvapen, lager som omges av mängder av säkerhetsinstallationer, sägs vara problemfria i Ryssland. Skälet är vakternas låga löner, men också att många påstås ha drog- och disciplinproblem.

1992 skedde den mest kända stölden av radioaktivt material i Ryssland. 1,5 kilo 90-procentigt anrikat uran för vapenbruk försvann då från produktionsenheten Luch, skriver Nationella underrättelserådet.

År 1994 stals tre kilo uran i Moskva. Uranet var lämpligt för vapenbruk.

År 1998 försvann tillräckligt med material för att tillverka en atombomb från en kärnanläggning i Tjeljabinskområdet i Ural.

Caroline Olsson, TT-AFP