Hål hittat under USA:s Rom-ambassad

"Där skulle cyanid-bomben placeras"

NYHETER

Först hittade man cyaniden.

Nu har polisen hittat hålet där giftbomben skulle placeras, skriver italienska tidningar.

Via en explosion skulle gasen spridas till bland annat USA:s ambassad.

Hålet hittades i en underjordisk gång alldeles intill ambassaden. Det var helt nygrävt och fanns inte då tunnlarna kontrollerades i januari, uppger italienska tidningar.

Den italienska polisen misstänker att terrorister hade tänkt placera en "kemisk bomb" under ambassaden.

Via en explosion skulle giftgas spridas till ambassaden och även via tunnlarna till andra fastigheter.

Polisen har letat sedan i tisdags

Hålet sätts i direkt samband med det beslaget av fyra kilo kaliumferrocyanid eller gult blodlutsalt i tisdags. Ämnet bildar under vissa omständigheter den dödliga gasen cyanid - men används under normala förhållanden bland annat som livsmedelstillsats under beteckningen E536.

Vid beslaget i tisdags greps fyra personer som misstänks tillhöra terrornätverket al-Qaida. Dessutom hittades sprängämnen och kartor över vattenledningssystemet i kvarteren runt ambassaden.

Omedelbart efter gripandena i början av veckan började polis undersöka tunnlarna runt Via Veneto, där ambassaden ligger.

Tunnlarna används för att leda vatten, gas och elledningar till husen i trakten.

Kunde utlöst gasexplosion

Man tror att gasen planerades att spridas via explosionen i hålet och även via tunnlarna, som normalt används för att leda vatten-, gas- och elledningar till husen i trakten.

En anonym expert som uttalar sig i tidningen Il Messaggero anser att en bomb också skulle kunnat utlösa en explosion i det vanliga gasnätet.

- Den amerikanska ambassaden har dessutom egna gastankar som fylls på via de underjordiska ledningarna. Om elden hade följt ledningarna skulle gastankarna ha sprängts, säger experten till tidningen.

Italienska polisen har inte kommenterat några uppgifter utan lagt locket på ända sedan i tisdags.

Ytterligare fem påstås gripna

Rykten säger dock att ytterligare fem personer har gripits. Även dessa skulle vara misstänkta för att ha planerat en terroristattack.

Några tydliga samband mellan de gripna och terrornätverket al-Qaida har inte avslöjats.

Men en av fyra män som i fredags dömdes till fängelse i Milano för bland annat handel med falska id-handlingar påstås vara knuten till al-Qaida.

Enligt poliskällor ska han ha skickats till Europa av Usama bin Ladin för att övervaka terrorattacker, bland annat ett planerat bombdåd mot amerikanska ambassaden i Rom i fjol.

Caroline Olsson, TT-Reuters