"En enorm känsla"

För tre år sedan la Super-Mario av - i går tog han emot guldmedaljen

1 av 3
Kanadas hjälte Mario Lemieux har inte varit Kanadas bäste spelare i OS, men han har varit frontfigur och ansiktet för hela landets önskan om ett OS-guld. Och efter 50 års väntan gav Super-Mario och hans lagkamrater sina landsmän svar på alla böner.
NYHETER

SALT LAKE CITY

2-5 i premiären mot Sverige blev 5-2 i OS-finalen mot USA.

Och Kanada åker hem med landets första OS-guld på 50 år.

- Vi sa hela tiden att sista matchen är viktigare än den första, säger Paul Kariya, som drömt om ett OS-guld ända sedan Tommy Salo tog hans och Kanadas sista straff i Lillehammer 1994.

Den här gången var det ombytta roller.

Den här gången åker Paul Kariya hem som hjälte och Tommy Salo blev syndabock i Tre Kronors kvartsfinalchock mot Vitryssland.

- Sveriges förlust var en chock för alla alla, säger Kariya.

- Men det är sånt som kan hända. Vi har hela tiden varit fokuserade på vårt eget spel och det tog tid att få alla bitar på plats.

De var de i finalen mot USA.

Det var inget snack om vilket som var det bästa laget.

Kanada dominerade de två första perioderna och matchen var deras sedan Paul Kariya kvitterat USA:s ledningsål 10.03 in i första perioden.

Trots det var ledningen knappa 3-2 inför den tredje, då USA gjorde ett sista ryck och var nära en kvittering. Men Jarome Iginlas 4-2 blev matchavgörande, då Mike Richter inte lyckades hålla hans hårda skott från vänsterkanten och pucken dalade in vid Richters vänstra stolpe.

Då exploderade det kanadensiska båset och Wayne Gretzky flög en meter upp i luften uppe på läktaren och jublade.

Att sedan finalens bäste spelare, Joe Sakic, gjorde ytterligare ett mål efter ett friläge i slutet, ändrade ingenting mer än att slutsiffrorna hånlog åt oss svenskar.

Sverige vann ju med samma siffror i premiärmatchen i OS och tände ett svensk guldhopp.

- Men den matchen var viktig för oss. När Sverige körde över oss förstod alla att vi måste spela bättre och att alla måste ta i.

Sakic har nu vunnit både Stanley Cup och OS-guld inom loppet av nio månader.

- Men OS-guldet var fantastiskt att vinna. Alla i NHL ville vara med i OS. Det är det största du kan vinna internationellt.

Har väntat på guld sedan 1952

I Kanada var det rena karnevalsyran efter segern.

Kanadensarna har fått vänta på ett nytt OS-guld sedan OS i Oslo 1952.

Varenda kanadensare satt framför tv-apparaterna och följde matchen.

Men på något sätt var det här Wayne Gretzkys OS-guld, även om han själv inte fick någon medalj.

Han har jobbat stenhårt i ett år för att förbereda laget för OS, han har ringt spelarna minst en gång i veckan och efter de tre första matcherna kände han sig tvungen att ryta till och försvara sitt lag.

Mer nervös som ledare än spelare

Det var en annan Gretzky vi fick se här i Salt Lake City. Han var mer nervös och pressad än han någonsin var som spelare.

- Ja, jag hanterade inte pressen särskilt bra, säger han.

- Jag klarade det bättre som spelare. Men när så många klagade på vårt lag kände jag att jag var tvungen att försvara dem.

Gretzky sprang ner till isen efter slutsignalen och kramade om sin kompis Lemieux.

Super Mario tillhörde inte finalens bättre spelare, om vi ska vara snälla, men på något sätt har han varit symbolen för det här kanadensiska guldlaget.

- Och det var en enorm känsla att få vinna ett OS-guld. För tre och ett halvt år sedan satt jag på en badstrand i Florida och hade avslutat min karriär. Så det här är något jag bara kunde drömma om.

Mats Wennerholm, Niclas Hammarström (foto)