Trion som ska rädda mp

Väljarna har sju månader på sig att fastna för dem

NYHETER

En nödlösning. En avhoppare. Och en som inte ville vara nummer ett.

Det är trion som ska rädda miljöpartiet.

- Jag hade hoppats att Åsa Domeij skulle ställa upp. Det hade varit en bättre lösning, säger nye språkröret Claes Roxbergh.

Foto: Hanna TELEMAN
Gamla vänner Maria Wetterstrand, Claes Roxbergh och Åsa Domeij känner varandra sedan gammalt. Claes Roxbergh och Åsa Domeij satt i riksdagen tillsammans 1988-91 och har båda tillhört den grupp som i många år förordat ett ensamt språkrör. De har en djup politisk samsyn. Maria Wetterstrand har varit engagerad i miljöpartiet i 13 år .

När Matz Hammarström och Lotta Nilsson Hedström avgick förordade de att ett ensamt språkrör skulle ta över.

I går presenterade valberedningen sitt förslag. Det blev inte ett språkrör utan tre.

- Det är inget konstigt med det. Många partier har samma system. En partiledare och två vice som avlastar partiledaren, säger Maria Wetterstrand, föreslagen som andra vice språkrör.

Fram till i torsdags tog miljöpartiet för givet att Åsa Domeij skulle ta jobbet. Hon sågs som vallokomotivet som skulle rädda kvar partiet i riksdagen.

Claes Roxbergh var aktuell som vice språkrör.

De fick byta plats

Men Åsa Domeij sa överraskande nej. Hon motiverade beslutet med att hon inte ville ställa upp på ytliga jippon i tv. Under helgen meddelade en efter en av miljöpartiets tunga namn att de inte heller var intresserade av posten.

Då lät valberedningen Roxbergh och Domeij byta plats.

Inte heller Roxbergh verkar överdrivet sugen på att följa Göran Perssons exempel och ta en svängom med kon Doris i barnprogrammet Bolibompa.

- Jag dansar gärna men kanske inte med kossan Doris. Jag förbehåller mig rätten att säga nej, säger Claes Roxbergh.

Claes Roxbergh tycker fortfarande att den bästa lösningen hade varit om Åsa Domeij ställt upp.

Log i kapp efter tv-debatt

Men i går kväll när Aftonbladet träffade trion efter en tv-debatt log de i kapp. De känner varandra sedan lång tid tillbaka.

- Det här är det starkaste teamet som miljöpartiet haft. Det kliar i fingrarna att få komma upp till Stockholm och börja. Som kommunpolitiker tycker man ofta att de uppe i Stockholm missar det lokala perspektivet, säger Claes Roxbergh. Miljöpartiets nya ledning vill inte berätta hur de ska få miljöpartiets dalande opinionssiffror att vända.

Vill inte vara stödparti

På ett par punkter är de dock tydliga:

De tänker inte agera stödparti åt socialdemokraterna.

- Antingen tar vi plats i regeringen eller så är vi oppositionsparti. Det har funnits en otydlighet som påverkat våra opinionssiffror negativt, säger Claes Roxbergh.

Om partikongressen vill hålla fast vid två jämställda språkrör ställer varken Roxbergh eller Domeij upp. Maria Wetterstrand har inte bestämt sig.

Hur rollfördelningen ska se ut vill språkrörstrion inte gå in på. Men Wetterstrand ger i alla fall en antydan.

- Jag får väl dansa med den där kossan. Nu när de andra vägrar.

Jens Kärrman