Den sjuke mannen – sådan är han

Ny doktors-avhandling om hur män reagerar vid svår sjukdom

NYHETER

När en man blir dålig är det inte bara själva sjukdomen som drabbar honom. Hans manlighet kan också stå på spel.

Nu görs en doktorsavhandling om den sjuke mannen.

Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM
påläst Genom att läsa bland annat sjukdomsbiografier och kriminalromaner har Stina Backman skaffat sig en bild av hur män reagerar när de blir svårt sjuka.

Konflikten mellan det manliga styrkeidealet och svagheten som följer med en sjukdom intresserar Stina Backman. Hon håller på med sin doktorsavhandling Bilden av den sjuke mannen vid Linköpings universitets temainstitution.

Svårt leva upp till mansideal

Hon har läst manliga sjukdomsbiografier och kriminalromaner samt veckopress och läkarböcker från efterkrigstiden för att få bilden att klarna.

- En allvarlig sjukdom gör det svårt att leva upp till ett traditionellt manligt ideal som en yrkesverksam, driftig person, säger Stina Backman.

I de biografier hon studerat märks ett behov av att ta kontroll över situationen.

Hjältar numera allt sjukare

- De här männen väljer olika sätt beroende på vem de är i sin vardag. Deras identitet i yrkeslivet förs över till sjukdomstillståndet.

De börjar också uppskatta de små sakerna i livet. En liten uppmjukning kanske som också märks i kriminalromanerna. Från 1945 till 1990 tillåts den manlige hjälten bli allt sjukare.

- Bilden har mjuknat lite och många av sjukdomarna är relaterade till personliga tillkortakommanden. Om man blir påkörd av en bil behöver man inte känna det som ett personligt misslyckande, däremot om man äter sig till en diabetes.

Så har några kända män hanterat sjukdomen:

Så skildras de sjuka männen i deckarvärlden:

Så har några kända män hanterat sjukdomen

Foto: lasse allard

Så skildras de sjuka männen i deckarvärlden

Foto: fredrik hjerling

Malin S Ånell

ARTIKELN HANDLAR OM