Här söker de efter bin Ladin

NYHETER

NEW YORK

USA påstås ha färska uppgifter på att terrorledaren Usama bin Ladin finns i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan.

Tyska specialtrupper jagar honom runt Kandahar. Brittiska i Kashmir.

Foto: AP
Inga spår bin Ladin är fortfarande på fri fot. Spåren pekar åt alla möjliga håll. Tyska specialtrupper jagar honom runt Kandahar, brittiska i Kashmir. Enligt de senaste uppgifterna ska bin Ladin vara vid liv och finnas någonstans i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan.

Trots 250 miljoner i belöning och högteknologisk utrustning är bin Ladin på fri fot.

President Bush har tonat ner vikten av att gripa bin Ladin. Bin Ladin är reducerad till "en av många terrorister" som västvärlden vill oskadliggöra.

Privat sägs presidenten fortfarande vara lika besatt av jakten och att fånga bin Ladin "död eller levande".

Efter flera veckors tystnad har USA färska uppgifter om att Bin Ladin tros vara vid liv och befinna sig någonstans i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan, enligt högt uppsatta källor inom Bush-administrationen som New York Times talat med. Kanske rör han sig till och med fram och tillbaka mellan de två länderna.

Tipsen strömmar in

Vi har hört påståendet förr.

Sedan röstprov visade att bin Ladin hörts på kommunikationsradio i Tora Bora i mitten av december finns det inga säkra belägg för var 45-årige bin Ladin är.

Mängder med tips strömmar in men få är så konkreta och tillförlitliga att de motiverar stora militära operationer.

USA har också blivit bränt sedan de bombat oskyldiga civila i tron att de var al-Qaida ledare.

Att USA numera har hjälp av både tyska och brittiska specialförband har hittills inte ökat jaktlyckan.

De tyska trupperna koncentrerar sitt sökande runt Kandahar, uppger den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine. 80-100 soldater finkammar bergen.

Brittiska SAS-förband sägs vara aktiva i den indiska delen av Kashmir där bin Ladin påstås ha fått skydd av terrorgruppen Harkat-ul-Mujahedin.

Teknologin har inte räckt till

Flera terrorgrupper från Kashmir fick träna i al-Qaidas läger i Afghanistan. Logiskt vore det säkrare för bin Ladin att gömma sig i den pakistanska delen av Kashmir.

Värmekameror som avslöjar mänskligt liv bakom grottväggar, obemannade spionplan som tar närbilder av misstänka gömställen: högteknologin har inte räckt till för att spåra bin Ladin.

I stället är man beroende av tips framför allt från afghanska krigsherrar. Tips som ofta varit rent missledande.

Famlar ännu i blindo

Kontentan är att USA och deras allierade i princip famlar i blindo när det gäller bin Ladin. De kan bara hoppas att ett av alla tips ska visa sig vara riktigt.

Wolfgang Hansson