Här stals 40 kilo dynamit

NYHETER

Tjuvarna visste vad de ville ha. Och var de skulle hitta det.

De gick rakt in på byggarbetsplatsen och hämtade 40 kilo dynamit.

- Vill man ställa till elände så är 40 kilo riktigt stora mängder, säger sprängämnesexperten Alf Rosberg.

Foto: JOHANNA PETTERSSON
FRÄCK STÖLD Byggarbetsplatsen för Södra länken har för tredje gången på kort tid drabbats av en stöld. Den här gången tog tjuvarna 40 kilo dynamit.

Byggarbetsplatsen ligger vid Södra länken i Stockholm.

Den är vidsträckt och omgärdad av stängsel. I en oansenlig container fanns dynamiten och i en annan fanns sprängkapslarna.

Larmet i tältet gick inte

Nycklarna till containrarna var inlåsta i ett kassaskåp som stod i ett larmat tält. Trots det verkar tjuvarna ha gått rätt på tältet utan att larmet gick, öppnat kassaskåpet, tagit de två nycklarna och fått med sig ett okänt antal kilo dynamit och sprängkapslar.

- Det rör sig om mellan 20 och 40 kilo dynamit och ett okänt antal sprängkapslar, säger Tommy Jansson, stationsbefäl vid Söderortspolisen.

Allt tyder på att tjuvarna visste vad de letade efter och hur de effektivt skulle komma över det. Bland annat hade de lämnat efter sig kasserade dynamitgubbar i containern.

- Vill man ställa till elände eller öppna upp något så är 40 kilo riktigt stora mängder. Om man vill kan man skapa väldigt stor förödelse, säger Alf Rosberg, sprängämnesexpert på Räddningsverket.

Fotspår i snön undersöks

Det är inte första gången den här arbetsplatsen drabbas av inbrott. Vid minst två tidigare tillfällen den senaste tiden har det stulits verktyg för 100 000-tals kronor. Fast Skanska hävdar att säkerheten är god.

- Vi har inte gjort något fel när det gäller den biten, säger Skanskas platschef Pierre Ståhl.

Sent i går kväll fanns fortfarande polisens tekniker på plats för att försöka säkra spår. Bland annat undersöks färska fotspår i snön som kan vara tjuvarnas.

Dennis Larsson