Elofsson: Han kan ha förstört hela OS

NYHETER

SALT LAKE CITY

Sportbladet mötte i går kväll, svensk tid, Per Elofsson, 24, på flygplatsen i Salt Lake City.

Han känner sig lurad.

Nu vet han att det förmodligen var en dopad Johann Mühlegg som knäckte honom på tremilen.

- Han kan ha förstört hela OS, säger Per Elofsson.

Foto: Mats Strand
KÄNNER SIG LURAD En dopad Johann Mühleggs ursinniga tempo knäckte Per Elofsson på tremilen. Det kan ha påverkat hela OS för Elofssons del.

Han är glad att sanningen äntligen kom fram, men samtidigt är han arg och besviken att längdskidåkningen återigen hamnat i rampljuset på grund av dopning.

- Det är inte klokt egentligen. Hur kan man stå där på pallen och ta emot folkets jubel när man vet att man är en fuskare? Jag förstår inte, säger Per

Elofsson och rycker på axlarna.

Det är tidig morgon i Salt Lake City. Han har just ätit på en hamburgerrestaurang och väntar på att flyget till Chicago ska lyfta.

- Trots allt är det bra att det kommer fram. Det kanske måste bli sämre för att det ska bli bättre. Givetvis förstör det här allt just nu, men kanske kan det komma ut någonting positivt av det här i framtiden, säger Per Elofsson.

"Så där fort ska det inte gå att åka"

Hur fick du reda på det?

- Jag hann knappt slå upp ögonen innan norsk tv var på mig och frågade om jag hade hört det senaste. Jag stod som ett frågetecken innan de berättade vad det handlade om.

Allvarligt, vad har du tänkt om Mühlegg?

- Han har åkt fruktansvärt fort, fortare än någon någonsin gjort. Visst har man funderat, men samtidigt är det svårt att bara kasta ur sig anklagelser. Det är farligt.

Trodde du att han var dopad?

- (kort paus) Jag kan väl säga så här: Så där fort ska det inte gå att åka om man inte "fixat" på något sätt. I övrigt vill jag inte säga så mycket.

Hur reagerar man en sådan här gång?

- Först blir man naturligtvis chockad. Man vill ju inte tro att man tävlar mot fuskare. Sedan börjar man givetvis tänka: "Är det bara jag som lever i min egen lilla dopningsfria drömvärld?"

Per Elofsson är extra förbannad, eftersom det var just Johann Mühlegg som knäckte honom på den inledande tremilen. Mühlegg drog upp ett ursinnigt tempo från start och efter sex kilometer fick Elofsson släppa och efter 15 kilometer klev han av.

Nu siktat Per på världscupsegern

En rak höger i tinningen på världens nye skidkung.

Efter det har inte Per Elofsson varit sig lik i Soldier Hollow. Han har inte åkt bra, han har varit sjuk och hans självförtroende har varit kört i botten.

- Naturligtvis går det aldrig att veta hur den smällen har påverkat mitt OS. Men det är aldrig bra att köra helt slut på sig själv. Mühlegg gick fort och nu vet vi varför.

Det är bara en dryg timme kvar tills planet ska lyfta. Per Elofsson tycker det är skönt att han får åka hem. Nu siktar han på världscupssegern.

- Det är bara att ladda batterierna och sikta mot Lahtis nästa helg. Det ska bli intressant att se hur resultatlistorna blir där"

Per Elofsson ler finurligt.

Han vet.

Problemet är bara att bevisa fusket.

Patrik Thornéus