Extrem risk för laviner

Faran störst i Idre

NYHETER

Sportlov. En efterlängtad vintersemester i glänsande snö.

Eller ett rasande inferno.

Lavinfaran är just nu extrem på flera håll.

Foto: Thord Lindgren
OHYGGLIGA KRAFTER En lavin kan svepa fram i över 200 kilometer i timmen. En kubikmeter snö kan väga ett halvt ton. Den vanligaste dödsorsaken är kvävning. Aftonbladets fotograf Thor Lindgren tog den här sensationella bilden i Tärnabyfjällen 1968. Båda skidåkarna överlevde.

I dag rullar sportlovet vidare. En ny omgång vinterlediga barn, ungdomar och vuxna drar mot de svenska fjällen.

Samtidigt är risken för laviner stor i hela fjällvärlden.

I populära Idre fjäll med ett 40-tal nedfarter rådde i går mulet väder, måttlig vind och minus nio grader.

Natursnön ligger knappt en meter djup – och faran för att laviner ska utlösas är stor.

Idre fjäll får en fyra på den femgradiga skalan för lavinrisk. Det betyder mycket stor instabilitet på läsluttningar över 25 grader och att det inte krävs mycket för att en lavin ska utlösas. Lavinen kan antingen sättas igång av en ensam åkare längre upp i backen, eller utlösas spontant.

Svårt att förutse

På ett par sekunder kan en vacker och beskedlig backe förvandlas till ett rasande inferno där snön far fram i 200 km/timmen. Det är oftast omöjligt att exakt förutse en lavin.

En försiktig och uppmärksam åkare minskar risken att hamna i en lavin.

Experternas råd är att aldrig åka ensam utanför markerade nedfarter och aldrig ge sig ut off pist utan att först ta reda på hur snön ligger och hur stor risken för laviner är just där.

Få överlever laviner

Oddsen att överleva för den som hamnar mitt i infernot är dåliga. Efter 15 minuter lever 90 procent av de begravda i en lavin. Efter 45 minuter bara 25 procent.

Av dem som begravs i den översta metern snö överlever hälften, längre ner i snömassorna är det ytterst få som överlever.

Här är faran störst:

Petter Ovander