Sparkad militärforskare misstänks ha spridit mjältbrand

FBI: ”Vi vet vem som skickade pulverbreven”

NYHETER

Amerikanska myndigheter tror sig nu veta vem som skickade de mjältbrandsbrev som dödade fem människor i USA i höstas.

Det handlar om en forskare som tidigare arbetade på ett militärt laboratorium.

Han hade kunskapen, tillgång till bakterien – och ett motiv: hämnd.

Den huvudmisstänkte personen har vid två tillfällen fått sparken från statliga jobb. Efter terroristattackerna den 11 september hotade han sprida mjältbrandbakterien som hämnd.

Mannen har förhörts av FBI:s mjältbrandsutredare vid flera tillfällen, uppger den amerikanska tidningen Washington Times. I mannens bostad har utredarna hittat mängder med kemikalier, men inga spår av mjältbrandsbakterier.

Mannen jobbar för tillfället i Washington, men arbetade tidigare på den amerikanska arméns forskningsinstitut i Fort Detrick i delstaten Maryland. Där finns lager av mjältbrandssporer av vapenkvalitet av exakt samma bakteriestam som fanns i breven som skickades till myndigheter och nyhetsredaktioner i Florida, New York, Connecticut och Washington DC.

FBI skickade ut beskrivning

- Det har tagit lång tid för FBI att identifiera några misstänkta i det här fallet, jag vet inte varför, med tanke på att listan över personer med de nödvändiga färdigheterna är relativt kort, säger Barbara Hatch Rosenberg, chef för biovapenkontrollen i det amerikanska forskningssamfundet, FAS, till tidningen Washington Post.

I ett brev som skickades ut till 40 000 mikrobiologer och forskare för någon månad sedan gav FBI en kort, schematisk beskrivning av profilen på den person man sökte efter.

”Högst troligt känner en eller flera av er denna person. Det handlar om en person som är van att arbeta i ett laboratorium. Av de aktuella bakteriestammarna kan man förmoda att den här personen har eller har haft tillgång till ett urval av biologiska preparat.”

25 miljoner kronor i belöning

Med hjälp av den så kallade gärningsmannaprofilen har FBI sammanställt en lista med 300 personer som arbetat och arbetar inom det amerikanska biovapenprogrammet. Av dessa har man kunnat ringa in ett 50-tal personer som bedöms ha kunskap och tekniska möjligheter att framställa den sorts avancerade mjältbrandssporer som fanns i de pulver brev som skickades till en rad politiker och redaktioner runt om i USA.

För att ytterligare sätta fart på den tröga utredningen har amerikanska myndigheter erbjudit en belöning på drygt 25 miljoner kronor till den som kommer med tips som leder till att personen som skickade de dödliga pulverbreven grips.

Läs mer om pulverbreven

Fredrik Rundkvist