Kadett fick fängelse för sexbrott mot kollega

NYHETER

GÖTEBORG

Sex månaders fängelse.

Det blev domen för den kadett som i berusat tillstånd utsatt en kvinnlig kollega för sexbrott vid flera tillfällen.

Tre gånger hade mannen gått för långt mot kvinnan. Gemensamt för alla tre övergreppen var att mannen var berusad och att kadetterna gemensamt hade varit på mer eller mindre blöta tillställningar.

Började för tre år sedan

Den första var vid insparken på militärhögskolan för tre år sedan.

Kvinnan höll tyst efteråt om vad som hänt. Ord stod mot ord och hon var orolig för att hon skulle drabbas av mer obehag om hon berättade om händelsen.

Ett halvår senare hade kadetterna så kallad bartömning. Mannen blev än en gång kraftigt berusad och försökte tränga sig på kvinnan, men hon gjorde fortfarande inte någon anmälan.

Anmälde efter tredje gången

Den kom först efter det tredje övergreppet, då kadetterna varit på nattklubb. Den här gången fanns det dock andra som hörde och såg hur mannen betedde sig, försvaret började en utredning och ärendet polisanmäldes.

Mannen nekar till anklagelserna men tingsrätten anser att den kvinnliga kadettens berättelse blivit mer och mer trovärdig ju mer hon fått redogöra för vad som hänt.

När tingsrätten satte straffet till sex månaders fängelse, valde man något lägre nivå än normalt med hänvisning till att det gått så lång tid sedan händelserna utspelades.

Kvinnan tilldöms också 40.000 kronor i skadestånd för kränkning samt 5.000 kronor för sveda och värk.

TT