Mugabes utmanare anklagas för förräderi

Oppositionsledaren riskerar dödsstraff om han döms

NYHETER

Den viktigaste oppositionispolitikern i Zimbabwe har anklagats för förräderi.

Morgan Tsvangirai åtalades på måndagen för att ha planerat ett attentat på landets ledare Mugabe.

Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai åtalades på måndagen för högförräderi.

Han anklagas för medverkan i en mordkomplott mot landets 78-årige president Robert Mugabe. Åtalet väcktes när Tsvangirai infann sig hos polisen för att svara på frågor om misstankarna.

Tsvangirai sade själv i intervjuer på måndagen att han ändå kan ställa upp i presidentvalet den 9-10 mars.

Hans kandidatur är den hittills allvarligaste utmaningen mot president Mugabes 22 år långa maktinnehav i Zimbabwe.

Åtalet mot Tsvangirai, som leder partiet MDC (Rörelsen för demokratisk förändring), är heller inte det första. I fjol förbereddes ett liknande åtal mot honom, men det lades ned sedan en domstol sagt det vara grundlagsstridigt.

Oppositionsledaren kom till polishögkvarteret i Harare med en advokat och en livvakt. Två andra livvakter från MDC fick stanna utanför byggnaden medan utfrågningen pågick.

Polisens frågor gällde en mystisk videoinspelning där det påståtts framgå att MDC-ledaren stämplat mot Mugabes liv. Tsvangirai har å sin sida anklagat regeringen för att använda inspelningen, gjord i Kanada i december och visad i australisk tv, för att smutskasta honom själv.

Nekade

Efter utfrågningen meddelade Tsvangirai vid ett pressmöte att åtal hade väckts mot honom på grund av den föregivna mordkomplotten.

- Jag har åtalats för högförräderi. Enligt åtalet skulle jag ha gjort mig skyldig till förräderi och polisen ville höra vad jag hade att säga om detta. Naturligtvis förnekade jag detta helt, sade oppositionsledaren.

Han tillade att polisen troligen inte kommer att driva saken vidare före presidentvalet. Därmed skulle han ändå kunna kandidera. Att polisen trots åtalets allvar lät honom lämna byggnaden förklarade Tsvangirai så:

-Förmodligen tror de att det skulle göra större skada att sätta mig bakom lås och bom. Det här är ett politiskt drama av högsta rang.

"Mugabe förbereder exil"

Enligt den brittiska tidningen The Times förbereder sig Mugabe för att gå i exil sedan en opinionsundersökning visat att han riskerar att förlora valet, skrev AFP.

Tidningen skrev på måndagen att presidenten har bett Nigerias president Olusegun Obasanjo att träffa avtal med Tsvangirai om att Mugabe skulle få gå i exil med hustru och barn om han skulle förlora valet.

Samtidigt fortsatte våldsincidenter ute i landet. Från Chinhoyi tolv mil nordväst om Harare rapporterades att tre valobservatörer, utsända av den regionala utvecklingssammanslutningen SADC, skadades lindrigt i söndags när deras bil blev angripen.

Duke Lefhoko, chef för SADC:s observatörsgrupp, sade att unga anhängare till Mugabes parti Zanu-PF hade kastat sten mot observatörerna när deras bilkolonn var på väg tillbaka till Harare från ett valmöte med Tsvangirai i Chinhoyi. Valaffischer med Mugabes porträtt var klistrade på ungdomarnas buss.

- Detta bådar inte gott för valet, tillade Lefhoko.

SADC-gruppen begärde på måndagen polisskydd under sitt fortsatta observatörsarbete i Zimbabwe.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM