Tjuvarnas favorit

Här kollar de koden, stjäl plån- boken och länsar bankkontot

NYHETER

Se upp för de nya fräcka bankomattjuvarna.

De opererar i flera av Stockholms köpcentrum. Favoritbankomaten finns i Fältöversten.

På bara några minuter är din plånbok borta och bankkontot länsat.

Foto: JOHANNA PETTERSSON
VARNING Närpolis Tommy Pettersson varnar för en ny typ av ficktjuvar. De spionerar när bankomatkunder tar ut pengar, läser av koden och stjäl deras plånböcker. Bara några minuter senare är bankkontot tömt. Ligornas favoritbankomat finns här i Fältöversten där minst 25 personer drabbats. Hittills.

Nu varnar polisen för ligorna som rör sig framför allt på Östermalm. Ovanligt många fickstölder fick närpolisen att börja undersöka om det fanns något samband mellan brotten, skriver Östermalmsnytt.

Snart upptäcktes ett mönster och misstanken att det är särskilda ligor som härjar väcktes.

- Många av de drabbade har tagit ut pengar vid bankomaten inne på Fältöversten och kort därefter har en främmande man eller kvinna sökt kontakt med dem, ofta inne i en butik, säger Tommy Pettersson, närpolis.

Tjuvarna spionerar alltså på en bankomatkund, noterar koden som knappas in, följer efter kunden och stjäl plånboken. Offren märker inte att de blivit bestulna förrän de kommer fram till kassan för att betala.

Lätt att se koden

- På bara några minuter har tjuvarna hunnit tömma bankkontot. Det är inga småsummor de kommit över, alltifrån några tusenlappar till 25 000 kronor.

Av ett hundratal fickstölder på Östermalm förra året gick ett 25-tal till på exakt det här sättet. Och de fräcka stölderna har fortsatt i år.

Tommy Pettersson har själv spanat vid bankomaten på Fältöversten och kunnat läsa av koder på sju meters avstånd.

- Bankomaten är utformad så att det är väldigt lätt att se koden.

Bankomater av den här typen finns på flera håll i Stockholm. Polisen har nu varnat både Fältöverstens ledning och banken.

Fatima Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM