Äntligen blir det tårtkalas

Nadina och hennes familj kan andas ut - nu får hon stanna

NYHETER

SÄVSJÖ

Äntligen plats för glädje och skratt. För lycka och hopp.

- Tårta, tårta! ropar Nadina och kallar in alla sina kompisar från gården.

Och så blir det ett hejdlöst fnissande runt köksbordet, en befriande sorglöshet efter månader av oviss väntan.

firar med kompisarna Om tre veckor ska Nadina på sin första stora syn- undersökning. "Det är bara underbart att se henne så glad", säger storasyster Edina.

Nadina har hört det hela dagen. Hört att hon inte måste lämna Sverige jättefort utan får stanna för att få hjälp att kunna se. Det är sen eftermiddag och hon är trött men hela hon bubblar av lyckligt fnitter.

- Det är bara underbart att se henne så glad, säger storasyster Edina.

- Nadina har ju aldrig fått vara som ett vanligt barn, hela hennes liv har varit bekymmer. Men nu kanske, kanske det ljusnar.

"Tack alla snälla människor!"

- Så tack alla Aftonbladets läsare som stött oss, tack alla Sävsjöbor som skrivit protestlistor, tack alla snälla godhjärtade människor i Sverige!

Utlänningsnämndens beslut i går att tills vidare ställa in utvisningen av familjen Imamovic är ett steg på vägen mot att Nadina kommer att få hjälp för sin svåra synskada. Nästa blir den utredning gällande kvaliteten på bosnisk specialistvård man begärt från Sveriges ambassad i Sarajevo.

- Att en sådan utredning kommer till stånd är verkligen inte en dag för tidigt, egentligen borde det skett redan när Nadinas fall prövades första gången, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (kd) i Sävsjö.

Tillsammans med representanter från samtliga partier i kommunen har Gustafsson engagerat sig för att hjälpa den synskadade femåriga flickan.

- Vad Sverige behöver är en Lex Nadina - en lag som går i linje med FN:s barnkonvention när det gäller barn som inte kan få hjälp i sina hemländer, föreslår Stefan Gustafsson.

Om knappt tre veckor har Nadina tid för sin första stora synundersökning vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Bekostas av Nedirafonden

Syncentralens team av läkare, optiker och kurator kommer att göra en grundlig genomgång av de hjälpmedel Nadina behöver och hur rehabiliteringen ska läggas upp.

Vården i Sverige bekostas av Nedirafonden i Ystad.

- Vi har följt Nadina hela vägen och är beredda att ge fortsatt ekonomiskt stöd, säger Kurt Sköld.

Han är mycket tveksam till att svenska ambassadens utredning i Bosnien ska ge något positivt.

- Vår erfarenhet av bosnisk sjukvård är tyvärr att det ännu inte finns specialisthjälp att få ens i en storstad som Sarajevo. Nadina tvingades ju söka hjälp utanför Bosnien och ska hennes liv bli fullvärdigt måste hon få stanna permanent i Sverige.

Men just den här kvällen i Sävsjö är alla orosmoln långt, långt borta.

- Nu vill vi bara njuta och vila från alla bekymmer, säger Edina.

- Och äta tårta! ekar Nadina och greppar efter en fet röd marsipanros.

Detta har hänt

Ebba von Essen