Våldsman tog gisslan på dagis

Polisen tvingades göra dramatisk fritagning

NYHETER

Plötsligt trängde sig våldsmannen in på dagiset och tog personalen som gisslan.

I över en timme höll han en kvinna i strupgrepp och hotade att döda henne.

Mannen vägrade ge upp och polisen tvingades göra en dramatisk inbrytning.

Foto: HASSE ROSENTHAL
här grips han En massiv polisinsats kunde gripa den förvirrade mannen efter att han hållit en kvinna som gisslan i över en timme.

Allt var som vanligt på daghemmet Trollängen i Rinkeby i västra Stockholm. Några av barnen lekte inomhus och andra hade gått ut på gården när en våldsam man trängde sig in bland barn och personal.

- Han var mycket upprörd och skrek att vi skulle ringa efter polisen eftersom någon mördat hans bror i en trappuppgång. Vi trodde honom och ville hjälpa när han plötsligt anföll en av oss, säger en av de anställda.

Inför ögonen på flera av barnen tog mannen struptag på en av de anställda och hotade att döda henne.

Förälder: Det känns helt förfärligt

Treårige Bilal Nasiri blev mycket rädd. När hans föräldrar hämtade honom är det enda han säger "Farligt, farligt".

- Det känns helt förfärligt att barn inte ska vara säkra ens på dagis, säger Bilals mamma Karima.

De anställda kvinnorna på dagiset föste snabbt ut alla barn. En av dem stannade kvar hos sin utsatta kollega och försökte tala våldsmannen tillrätta. Han höll dock kvar sitt struptag på kvinnan samtidigt som han hotade att döda henne med en spetsig penna.

Inte heller polispatrullen, som i det läget inte visste om pennan var en så kallad pennpistol, lyckades få mannen att släppa kvinnan. Polisen kallade på förhandlare som är utbildade för gisslansituationer.

Gisslan oskadd men svårt chockad

När även de misslyckats övertala mannen att ge upp beslutade polisledningen att låta insatsstyrkan göra en inbrytning.

- Vi släppte några distraktionsskott samtidigt som vi gick in från ett annat håll och plockade honom, säger kommissarie Anders Sigvardson på Stockholmspolisen.

Den kvinna som mannen hållit som gisslan är fysiskt oskadd men svårt chockad och fördes med ambulans till sjukhus. Resten av personalgruppen fick omedelbar krishjälp av stadsdelsförvaltningen.

- Vi genomgår vår värsta kris någonsin. Hela vår trygghet har försvunnit och vi vet inte hur vi ska orka jobba kvar här, säger en av dem.

Enligt polisen var mannen psykotisk och mycket förvirrad. Någon mördad person har inte hittats.

Olle Castelius