Sammandragningen från chattet med SSU:s ordförande Mikael Damberg.

NYHETER

Moderator säger: Hej och välkomna till Ungt val-chatten med SSU:s orförande Mikael Damberg.

Mikael Damberg säger: Tjena ! Ös på med frågor..

nora säger: hur tänker ni i SSU försöka fixa bristen på studentbostäder?

Mikael Damberg säger: Två saker 1: staten bör förlänga stödet att bygga student bostäder. 2 Villkora fortsatt högskoleutbyggnad. Dvs Inga ny högskoleplatser utan studentbostäder.

Karin Andersson säger: Tycker du inte att det är upp till var och en att ordna en egen lägenhet? Varför måste staten lägga sig i?

Mikael Damberg säger: Du kan när som helst köpa dig en bostadsrätt eller bygga en villa om du har mycket pengar. Om du däremot är ung och inte har en massa pengar pengar så måste du kunna få tag på en hyggligt billig hyreslägenhet. Då behövs politik

sosse säger: Blev du mobbad i gymnasiet för att du inte kunde skriva.

Mikael Damberg säger: Nej jag blev inte mobbad, däremot hade jag problem att stava när jag var liten, jag gick på hemspråk i finska istället för svenska lektioner. Stava har jag lärt mig senare.

Elin Eriksson säger: Vad är det för skillnad mellan m och s i bostadspolitiken?

Mikael Damberg säger: Mycket . Om du läser Jonatan Forsbergs artikel påwww.ungtval.nu och jämför med min så ser du skilllnaderna. Moderaterna vill egentligen avskaffa bostadspolitiken. Då blir de bara de som att gott om pengar som kan bo bra.

Marcus säger: Varför har ni en kampanj om "vill du leva i moderaternas Sverige?". Hälften är inte sant som står i det "faktadel" som finns på ssu.se

Mikael Damberg säger: Det är viktigt att tala om de stora skillnaderna i svensk politik mellan socialdemokrater och moderater. Jag kan inte ändra på vad moderater skriver i sina motioner. På www.ssu.se kan du läsa mer om vad SSU tycker är viktigt.

arruelindqvist säger: vad tycker du om privatiseringen av hyreslägenheter.?

Mikael Damberg säger: Illa, jag bor själv i Solna som styr av M. De har omvandlat över 2000 hyresrätter till bostadsrätter. Ungdomar får ännu svårare att hitta någonstans att bo.

Moderat in i Blodet säger: Jag går själv på en privat skola och anser att det är stora skillnader till den komunala skolan, varför ska inte då de privata skolorna få leva kvar enligt er?

Mikael Damberg säger: det ska dom visst ! SSu har ingenting emot friskolor, däremot ska de inte få ta ut avgifter eller bygga sin undervisning på en viss religion eller politiska uppfattning.

högermannen säger: Är du socialist?

Mikael Damberg säger: Jag är socialdemokrat.

minimänniskan säger: Ska homosexuella få adoptera barn?

Mikael Damberg säger: Ja, homosexuella par ska ha rätt att prövas som adoptivföräldrar precis som alla andra. Homosexuell kärlek ska inte diskrimineras i svensk lag

Johan säger: Tjena Micke, vad anser du om marknadshyror?

Mikael Damberg säger: Jag tror marknadshyror vore farligt. Det skull göra det dyrare att bo och svårare för ungdomar att flytta hemifrån

ett troll säger: Har inte sossarna haft ganska lång tid på sig att förändra bostadsbristen m.m?

Mikael Damberg säger: Många har ansvar för att det vi har stor bostadsbrist idag , även socialdemokrater.Nu handlar det om att se vad de olika partier vill göra åt bostadbristen. Där är skillnaderna stora

Certa säger: Skulle inte marknadshyror stoppa ombildningar till bostadsrätter, svarthandel och kontorisering?

Mikael Damberg säger: Nej. Marknadshyror skulle innebära att hyrorna steg dramatiskt i stockholms innerstad, segreationen skulle öka.

Mer än hälften av bostadsmarknaden är redan anpassad i form av bostadrätter och villor.

nisse säger: Hur ställer sig SSU till dessa enorma, gigantiska snarare, problemen till vårdköerna? Har ni precis som sossarna nån förkärlek för att plåga människor i dessa köer?

Mikael Damberg säger: Ja jag vi Sossar gillar att människor lider(haha skojar bara)

LOkatten säger: Varför är det så få med arbetarbakgrund i partitoppen tror du?

Mikael Damberg säger: Alldeles för få med arbeta bakgrund finns i politiken och kandiderar till riksdag och kommunfullmäktige. LOkatten själv skulle kanske ställa upp?

arruelindqvist säger: är du vegan?

Mikael Damberg säger: Nej, jag är köttätare. Däremot tycker jag att det är viktigt att t ex skolelver som väljer att vara veganer eller vegeterianer garanteras bra mat i skolan.

måns säger: För mycket invandring till Sverige skapar problem på bostadsmarknaden. Varför vågar politikerna inte rkänna det?

Mikael Damberg säger: Jag ser inte flyktingar och invandrare som problem utan som möjligheter. Problemet är väl snarare med utländsk bakgrund diskrimineras när de söker jobb och bostad.

Dan säger: Hur kan socialministern påstå att vi har världens bästa sjukvård?, när vi ligger på 20:e plats!!?

Mikael Damberg säger: 1. 20 plats på vaddå kostnader eller kvalitee? Jag har tyvärr inte tagit del i undersökningen

vänstertjej säger: Tycker du att man ska ha avgifter i bostadsköerna?

Mikael Damberg säger: Dagen system med avgifter bara för att stå i kö är oacceptabelt

Lasse säger: Hur ser din drömbostad ut? Kristallkronor eller IKEA?

Mikael Damberg säger: Min bostad idag är inredd av IKEA. Det vore kul att ha någon annan möbel. Men kristallkronor är inte min grej.

Moderator säger: Då är chattiden slut. Tack chattare och Mikael Damberg.

Mikael Damberg säger: Tack och hej, Om du vill veta mer om SSU eller bli medlem. gå in på www.ssu.se