25-åring anhållen för mord

Kvinna hittades död på Finlandsfärjan

NYHETER

En 25-årig man som tagits in till förhör har gripits och anhållits misstänkt för kvinnomordet på Finlandsfärjan.

Mannen har enligt polisen ingen känd koppling till kvinnan.

Sökandet efter ytterligare gärningsmän är inte avblåst.

Foto: stefan jerrevång
stort polispådrag Ett stort polisuppbåd väntade Viking Isabella när hon lade till vid terminalen i Stockholm i förmiddags. En dödad kvinna hittades ombord tidigt i morse.

Den 34-åriga kvinnan hittades tidigt i morse död i en korridor på färjan Vikinglines färja Isabella.

Kroppen upptäcktes på plan två, långt ner i fartyget, vid tretiden på morgonen. Polisen i Stockholm fick larmet klockan 04.53.

På tisdagseftermiddagen anhölls den 25-åring som tidigare tagits in för förhör.

- Han är skäligen misstänkt för mord, säger Stockholmspolisens presstalesman Mats Nylén.

Mannen är liksom den mördade kvinnan finländsk medborgare.

Videofilmer från övervakningskameror

Polisen var på eftermiddagen fortsatt mycket tystlåten om vilket sätt kvinnan har dödats. Det finns emellertid uppgifter om att hon skjutits alternativt slagits ihjäl.

Bland bevisen man nu går igen finns bland annat videofilmer från färjans övervakningskameror och filmerna är enligt Mats Nylén en viktig del av spaningsarbetet.

Fler personer söks

Polisen söker fortfarande efter ytterligare personer som de vill förhöra.

Sannolikt finns de ombord på färjan som på kvällen stävade mot Finland, fyra timmar försenad och med cirka tusen personer ombord.

- Att vi anhållit den här mannen betyder inte att vi trappat ner på spaningarna. Vi söker eventuellt ytterligare minst en person, säger Mats Nylén.

- Det finns tecken som tyder på att den anhållne mannen inte rest ensam.

Svensk polis och kriminaltekniker finns ombord på Isabella under färden mot Finland.

- När färjan anlöpt Åbo kommer vi eventuellt att begära hjälp av finsk polis. Men vi vet just nu inte om det blir nödvändigt.

Det bli i så fall frågan om att identifiera, fotografera och eventuellt gripa ett visst antal personer som stämmer med de signalement polisen tidigare fått.

Söker efter tre unga män

Polisen uppgav på morgonen att de sökte efter tre yngre män bland de 1.500 passagerarna som fanns ombord på fartyget när det anlöpte till Stockholm på tisdagsmorgonen.

I första hand sökte man efter två blonda män i 20-årsåldern, men dessutom en mörkhårig man 20-årsåldern. Det är oklart vad männen har för anknytning till dödsfallet.

- De kan lämna viktiga uppgifter till oss, det är därför vi söker efter dem, säger Mats Nylén.

Enligt obekräftade källor vet dessutom polisen vilken hytt som de misstänkta gärningsmännen hade under resan, uppger TV4 Stockholm.

Noggrann kontroll av passagerarna

När färjan anlände till Stockholm klockan halv sju i morse satte polisen in stora resurser för att identifiera samtliga passagerare på fartyget.

Inga av de 500 passagerare som skulle lämna Isabella i Stockholm fick lämna färjan innan de kunna identifiera sig ordentligt.

Kvar ombord fanns det tusental som skulle fortsätta tillbaka till Finland.

Vid åttatiden började passagerarna släppas av. Avstigningen gick långsamt, ungefär en passagerare i minuten lämnade färjan. Många var mycket trötta efter natten på färjan, men få verkade vara särskilt uppjagade över det inträffade.

Finsk polis redo att bistå i natt

- På båten har de sagt att någon har dött, att de vill utreda det vidare. Men vi förstår att det är nåt allvarligt som har hänt när det är så här många poliser inkopplade, säger Lisbeth Sigfrids från Kaskö i Finland, när hon klev av färjan tillsammans med barnen Anna, 20, Kristin, 16, och Ludwig, 12.

- Det känns obehagligt. Nu när jag fått höra hur allvarligt det är vet jag inte om jag törs släppa iväg döttrarna ensamma igen. De brukar åka på gymnastikläger och klassresor, men det är frågan om nu, säger hon.

Dödsfallet på färjan ställde till problem för resten av färjetrafiken mellan Sverige och Finland.

Isabella skulle egentligen lämnat kajen igen klockan 07.45. De passagerare som skulle stigit ombord på fartyget i Stockholm och följt med tillbaka till Finland fick nu istället köras med buss till färjeläget i Kapellskär.

Strax efter klockan 17 anlöpte Isabella Mariehamn på väg mot Åbo på finska fastlandet, dit man beräknades ankomma klockan 22.30 svensk tid.

Fredrik Rundkvist, Olle Castelius, Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM