Svenske talibanen förhördes i sju timmar

Amerikansk personal var med. "UD har riskerat hans liv"

NYHETER

Den 22-årige talibansvensken på Kuba förhördes ingående av UD och Säpo - i närvaro av amerikansk personal.

Förhöret varade i sju timmar och kan innebära direkt fara för svenskens liv, menar Sverker Åström, före detta FN-ambassadör.

- Villkoren USA ställde var kristallklara. Antingen var de med eller också fick vi inget besök alls, säger Bo Eriksson, andreman vid Sveriges ambassad i Washington till SVT:s nyhetsprogram.

Eriksson var den som tillsammans med personal från Säpo besökte svensken i det amerikanska militära fånglägret på Kuba för en dryg vecka sedan.

"Frågade om al-Qaida"

Deras uppgift var att med säkerhet fastställa fångens identitet. Men enligt enligt SVT:s nyhetsprogram ställdes även ingående frågor om terrornätverket al-Qaida.

Rapporten från besöket har hemligstämplats av UD.

Sverker Åström har tidigare krävt att hemligstämpeln ska hävas och anklagar nu UD för att i värsta fall ha äventyrat 22-åringens liv.

- Amerikaner har antecknat noggrant under detta och kallar det till och med förhör. De kommer alltså att använda detta vid en eventuell rättegång mot svensken, säger Sverker Åström till SVT.

"Han kan dömas till döden"

- Det kan leda till att han åtalas och döms och i värsta, värsta fall till döden.

Varken Bo Eriksson eller Jan Eliasson, ambassadör i Washington vill kommentera vad svensken sagt under förhöret.

- Samtalet fördes i andan att identifiera honom och få hans personliga svar på de frågor som ställdes, säger Jan Eliasson.

- Det är pågående krig och pågående utredning. Vi ska också komma ihåg att bakgrunden till det här är händelserna 11 september.

Caroline Olsson