Biståndsarbetare krävde barnsex för mat

67 utpekade i rapport

NYHETER

ABIDJAN

Mängder av biståndsarbetare i västra Afrika har ertappats när de tvingat flyktingbarn till sexuellt umgänge i utbyte mot mat och läkemedel, rapporterade den brittiska hjälporganisationen Save the Children på tisdagen.

Enligt Save the Children, systerorganisation till svenska Rädda Barnen, har 67 biståndsarbetare anställda av 40 olika hjälporgan förgått sig på detta sätt mot barnen. Undersökningen kom till stånd sedan flickor i Liberia, Guinea och Sierra Leone berättat om sexuellt utnyttjande.

Hela rapporten, sammanställd av Save the Children och FN:s flyktingkommissariat UNHCR, kommer att publiceras i mitten av mars, men en del rön har redan släppts ut.

- Att det förekom var ingen överraskning eftersom flickorna hade berättat för oss om sexuellt utnyttjande, sade Jane Gibril, som är ansvarig för Save the Childrens arbete i Liberia och Elfenbenskusten.

- Men vad som verkligen överraskade oss var omfattningen av det.

- Tydligen förekommer en hel del utbyte av sexuella tjänster mot humanitär hjälp. Både mat, mediciner och markbitar har använts för att komma över sexuella tjänster, sade Gibril i telefon från Liberias huvudstad Monrovia.

Hundratusentals människor har drivits på flykt de senaste decennierna av blodiga väpnade konflikter i Liberia, Sierra Leone och Guinea. Många nödställda överlever bara tack vare omvärldens hjälp.

Ofta drabbas barnen extremt hårt - de skadas, stympas, våldtas, tvingas in i väpnade förband eller tvingas av ren fattigdom in i prostitution.

Enligt Jane Gibril är de flesta av de biståndsarbetare som nu ertappats med övergrepp på barn lokalanställda personer.

- Vad som är viktigt nu är inte att inleda någon häxjakt utan att organisera verksamheten så att barn och ungdomar får ett fullgott skydd, tillade hon.

TT-Reuters