- Bevisen var manipulerade

Alcalá anklagar vittnen - utpekas själv som en bedragare i ny bok

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
RÄTTEGÅNGEN KAN SKJUTAS UPP En vecka före rättegången i Svea hovrätt har Jesús Alcalá, här med sin tidigare advokat Leif Silbersky, lämnat in sju tidigare okända e-postbrev som bevis på sin oskuld. Då dokumentens äkthet måste kontrolleras kan rättegången bli uppskjuten till i höst.
NYHETER

Turerna i det uppmärksammade Alcalá-fallet går vidare.

Nu hävdar Jesús Alcalá att bevisen som ledde till att han dömdes till fängelse i tingsrätten är manipulerade.

Samtidigt släpps en avslöjande bok där Alcalá utpekas som en samvetslös sol-och-vårare.

I somras dömdes den kände samhällsdebattören och tidigare ordföranden för Svenska Amnesty till ett och ett halvt års fängelse vid Stockholms tingsrätt.

Jesús Alcalá överklagade domen, som bland annat gällde bedrägeri och urkundsförfalskning i samband med ett biståndsprojekt i Paraguay.

Nu en vecka före den nya rättegången i Svea hovrätt anklagar Jesús Alcalá huvudvittnena för att ha manipulerat bevisdokument.

Tidigare okända e-brev inlämnade

I fredags överlämnade Jesús Alcalás advokat Tomas Nilsson kopior på sju tidigare okända e-postmeddelanden till hovrätten.

Chefsåklagare Gunnar Stetler är dock skeptisk till försvarets nya bevisning:

- Jag fäster inte tilltro till vare sig de nya handlingarna eller Jesús Alcalá personligen. Alcalá är redan fälld för att ha framställt handlingar i efterskott, säger han.

De nya dokumenten kan leda till att rättegången måste skjutas upp till i höst.

- Eftersom jag vet vilka beviskrav som gäller i hovrätten tänker jag inte äventyra en fällande dom utan måste låta kriminaltekniker undersöka äktheten, säger åklagaren.

Vänner har tagit avstånd

Rättegången mot Jesús Alcalá är ett av Sveriges mest omdebatterade rättsfall.

Redan innan åtalet väckts hade en stor del av den svenska kultureliten sin uppfattning klar och menade att Jesús Alcála var utsatt för ett rättsövergrepp.

För att försvara Jesús Alcalá smutskastades åklagarens vittnen, och nyhetsreportrar som skrev om fallet anklagades för att bedriva en hetsjakt.

I dagarna släpper journalisten Anita Jekander en bok som granskar massmedias roll i fallet.

Anita Jekander, som då arbetade på SVT, var den som avslöjade att Jesús Alcalás farfar inte varit president i Spanien. Något som Jesús Alcalá själv påstått.

I den dokumentära reportageboken "Kartan och verkligheten" utgiven på Wahlström & Widstrands förlag har Anita Jekander intervjuat alla inblandade. I efterhand har de en efter en tagit avstånd från sin tidigare vän och börjat ifrågasätta hans trovärdighet.

I det sista kapitlet sammanfattar Anita Jekander:

"Oavsett hur det går i Svea hovrätt är Jesús Alcalás liv förstört - av honom själv. Och han har medvetet dragit med sig andra i fallet. Likt en förföriskt charmerande och övertygande sol-och-vårare som utan empati utnyttjar sina godtrogna offer, har han missbrukat sina närmaste vänners trofasthet."

Thomas Gustafsson