Här mördades en ung man i natt

Sköts i entréhall till Rinkebys tunnelbanestation

NYHETER

En 19-årig yngling mördades i Stockholmsförorten Rinkeby i natt.

Han sköts med minst fyra skott, varav ett träffade huvudet.

Polisen jagade i natt en grupp ungdomar som misstänkta för mordet.

Foto: HASSE ROSENTHAL
Sköts av ungdomsgäng 19-åringen mördades i entréhallen på tunnelbanestationen vid Rinkeby torg. Han sköts av ett ungdomsgäng beväpnade med pistoler.

19-åringen sköts till döds i entréhallen till tunnelbanestationen i Rinkeby strax före midnatt. Han träffades med flera skott, och antas ha avlidit omedelbart.

Identifieringen av den skjutne 19-åringen tog ovanligt lång tid eftersom han saknade säkra id-handlingar. Först på onsdagsförmiddagen kunde han identifieras av sin mamma.

19-åringen var känd av polisen, men endast för bagatellartade förséelser. Polisen har nu upprättat en särskild tipstelefon för att få in uppgifter om skottdramat.

Sort sår i tinningen

- När jag kom upp med rulltrappan såg jag att en massa folk stod tysta och tittade på en kille som låg vid väggen i entréhallen. Jag trodde först att det var ett fyllo och gick vidare, berättar en man som fanns på plats vid skottdramat.

- Men så tänkte jag att jag måste kolla hur han mådde. Jag gick fram. Och då då såg jag allt blodet på golvet. Jag kände efter pulsen. Men det fanns ingen. Det fanns ett stort sår ungefär vid tinningen, säger han.

Pojken sköts av en grupp ungdomar beväpnade med pistoler, uppger vittnen. Hur många personer gänget bestod av är oklart. Vittnesuppgifter tyder dock på att gärningsmannen hade sällskap av minst tre personer.

Grupp av ungdomar

Något skjutvapen har inte hittats, och vittnesuppgifterna om gärningsmännen är motstridiga. En uppgift talar om att så många som sju-åtta personer i samma ålder som den skjutne ska ha sprungit ut mot Rinkeby torg och försvunnit.

Men folk som var på plats tror att det lika gärna kan ha handlat om andra ungdomar som var i närheten och blev chockade efter händelsen och därför sprang sin väg.

Enligt andra uppgifter försvann gärningsmännen ner i tunnelbanan efter mordet. Därefter ska gruppen ha delat på sig. Några har sprungit ut genom en annan utgång. De andra har tagit tåget mot Hjulsta eller in mot city.

Spanade på bred front

- Vi vet inget bestämt antal och vi vet inget om flyktvägen. Men vår hypotes är att det rör sig om flera gärningsmän, säger Peter Öhman, inspektör vid Västerortspolisen.

De vittnesuppgifter polisen har är tämligen oklara. De flesta som fanns vid t-banestationen när polisen kom hade sökt sig dit efter mordet.

Polisen visste i natt ingenting om upprinnelsen till mordet. I natt sökte polisen på bred front i Rinkeby med omnejd.

Under onsdagen fortsätter vittnesförhören och den tekniska undersökningen av mordplatsen.

Jens Kärrman