En påse bilar till svensktalibanen

Sen förhörde UD och Säpo honom i timmar

1 av 2 | Foto: AP
"Mår bra" Här på Guantanamo-basen på Kuba har den 22-årige svensken varit fängslad sedan december i fjol. I går kunde svenske UD-mannen Bo Eriksson berätta om sitt möte med svensken. Han och en representant från Säpo fick träffa svensken under sträng bevakning. - Han hävdade att han mådde bra efter omständigheterna.
NYHETER

WASHINGTON

Iförd hand- och fotbojor fick svensktalibanen ta emot en påse Ahlgrens bilar.

Men den förblev oöppnad.

- Tyvärr hade han tandvärk och kunde inte äta dom, säger UD-mannen Bo Eriksson.

Under sju timmar förhördes svensken av Eriksson och en Säpo-man.

Förutom att han fått sitt hår avklippt tycker Bo Eriksson, minister vid ambassaden i Washington, att svensken såg normal ut.

I går berättade han för första gången om sitt möte med svensktalibanen.

- Han var inte tärd eller utmärglad. Förhållandena är svåra men han hävdade själv att han mådde efter omständigheterna bra.

Tandvärken var det enda klagomålet svensktalibanen hade.

- Amerikanerna lovade att försöka åtgärda det, säger Bo Eriksson.

Fick skicka hälsning hem

Eriksson hade också med sig ett fax från den 22-årige svenskens pappa. Via Bo Eriksson kunde han skicka en hälsning tillbaka till pappan.

- Han läste in ett meddelande på min bandspelare som jag spelade upp för pappan när jag kom till Washington. Jag har också skickat honom bandet.

När Bo Eriksson tillsammans med en representant från Säpo till slut fick träffa svensken på Guantanamobasen på Kuba var det under sträng bevakning.

- Svensken fördes till en barack intill burarna där han normalt sitter fängslad, berättar Eriksson. Han satt på en stol iförd hand- och fotbojor under alla tre samtal vi hade med honom.

Med fanns också en svensktalande amerikan som lyssnade på konversationen men han blandade sig aldrig i. Någon tidsbegränsning fanns inte.

- Svensken pratade med oss helt frivilligt. Han verkade rent av lättad över att få prata med några landsmän.

"Han är orolig för framtiden"

Normalt sitter svensken i en två gånger två meter stor bur. Han kan läsa koranen och samtala med fångarna i burarna närmast. Han får duscha en gång per dag och gå på toaletten. Mat serveras tre gånger per dag i buren.

- En väldigt enahanda tillvaro. Han längtar hem till Sverige och han är orolig för vad som ska hända härnäst.

Svensken förhörs med jämna mellanrum av amerikanerna. Fortfarande är det oklart om amerikanerna betraktar honom som al-Qaida eller taliban. Ännu han inte delgivits några misstankar om brott.

Bo Eriksson besökte talibansvensken den 15-17 februari men det är först nu han fått klartecken av UD att kommentera besöket.

- Rapporten om besöket är hemligstämplad både av hänsyn till rikets säkerhet och till den fängslade svenskens personliga integritet, säger Washington-ambassadören Jan Eliasson.

Så ställs svensken inför rätta

Läs mer om svensk-talibanen

Wolfgang Hansson