Lastbilståg krockade – sex döda

Rammades av godståg utanför Wien

NYHETER

BERLIN

Specialgodståget "Den rullande landsvägen" förvandlades till ett blodigt inferno.

”Landsvägen” körde ihop med ett annat tåg utanför Wien och minst sex personer har dödats.

Foto: AP
Brandmän försöker rädda passagerare från ett av de två olyckstågen i Österrike.

Specialtåget, med 21 långtradare, kolliderade strax innan klockan 15.00 i går. Bara 80 meter från järnvägsstationen före samhället Wampersdorf, tre mil söder om Wien, rammades lastbilstransporten av ett annat godståg.

Trycktes ihop som en kaviartub

250 räddningsarbetare, helikoptrar och mängder med ambulanser kom snabbt till katastrofplatsen. De möttes av en fasansfull syn. Tåget hade en särskild vagn som chaufförerna åkte i. Den vagnen var kopplad mitt i tåget och trycktes ihop som en kaviartub mellan de tungt lastade lastbilsvagnarna.

Passagerarvagnen kastades av spåret och rullade över på ena sidan. De som inte dog eller skadades vid själva sammanstötningen skadades då de kastades runt i vagnen.

Fler människor kan finnas kvar

- Vi har ytterligare fem chaufförer med livshotande skador och tio med lindrigare skador, säger Martin Beyer, läkaren som ledde det svåra arbetet på olycksplatsen.

En chaufför hittades, levande, i den fullständigt krossade vagnen tre timmar efter sammanstötningen. Sent i natt uteslöt man inte att det fanns fler offer inne bland de förvridna vagnsresterna. Lastbilståg är vanliga i Österrike. Över 1 000 långtradare forslas varje dag på tåg mellan Österrike och Ungern för att avlasta det hårt trafikerade vägnätet i Österrike.

Asbjørn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM