Vissa skulle behöva en veckas träningsläger

...och se sån form partierna har

1 av 7
NYHETER

Om 200 dagar går svenska folket till val.

Aftonbladet har kollat formen på riksdagens sju partiledare.

Några är redan på gång medan andra skulle behöva en vecka på träningsläger.

Du har kanske inte märkt så mycket än. Men på partikanslierna pågår en febril aktivitet. Partiledare stajlas, argument vässas, organisationen finslipas. Allt för att göra den 15 september till en segerdag och samtidigt fylla på partikassan.

I vinnarhålet ligger socialdemokraterna med Göran Persson i spetsen.

Men har partiet prickat in formkurvan för tidigt? I senaste Sifo fick partiet stöd av 43,8 procent av väljarna, sju procentenheter mer än i valet 1998.

Ångar på med gott humör

Hans huvudmotståndare Bo Lundgren har däremot en bit kvar innan han nått toppformen. Partiet har till och med kastat fram den märkliga idén om att kvotera tv-tid för att inte hamna i debattens bakvatten.

Piggast i det borgerliga lägret är nykomlingen Maud Olofsson (c) och gamlingen Alf Svensson (kd). Båda ångar på med gott humör och friska angrepp som vapen. Tillsammans samlar de fyra borgerliga partierna dock bara 42,1 procent av väljarna, enligt senaste Sifo.

Gudrun Schyman hoppas på att bli historisk. Men målet att var femte svensk, 20 procent, ska rösta på vänsterpartiet är lika avlägset som Per Elofssons OS-guld.

Svårt klara spärren

Miljöpartiet är det parti som har det allra besvärligast just nu. Inte nog med att ledningen har hoppat av och ska ersättas av en ny bara fyra månader före valet. Man vet inte ens hur den nya ledningen kommer att vara organiserad. Mot det gamla systemet med två likvärdiga språkrör står ett nytt där ett överordnat språkrör, läs partiledare, har hjälp av två vice.

Svar ges på kongressen i maj. Men det kan vara för sent för att miljöpartiet ska klara riksdagens 4-procentsspärr.

Anette Holmqvist, Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM