Han har himlen runt hörnet

Christer Fuglesang blir förste svensk i rymden

NYHETER

Christer Fuglesang blir den förste svensken i rymden.

På papperet har han varit astronaut i tio år, men först nu får han verkligen lämna jorden.

– Det är en flygning som är varje astronauts dröm, säger Christer Fuglesang.

Namn: Christer Fuglesang. Yrke: Astronaut, docent i partikelfysik och hedersdoktor vid Umeå universitet. Ålder: 44. Familj: Gift med Elisabeth och har tre barn. Bor: Houston, Texas, USA.

När Christer Fuglesang för tre år sedan fick frågan i Aftonbladet vad han mest av allt önskade sig så kom svaret blixtsnabbt.

– En biljett till rymden.

Beslutet togs

i förra veckan

Nu har han äntligen fått sin biljett. Beslutet att Christer Fuglesang skulle bli den första svensken i rymden togs av Nasa:s styrelse förra veckan. Tillsammans med sex andra astronauter ska han flyga upp till den internationella rymdstationen ISS i maj år 2003.

– Det är en flygning som har allt inklusive rymdpromenader som är varje astronauts dröm, säger Fuglesang i ett pressmeddelande.

– Efter lång väntan ska det bli oerhört spännande att påbörja träningen och förberedelserna inför uppdraget.

Christer Fuglesangs karriär som astronaut har tidigare varit fast förankrad på jorden. Redan 1992 blev han som förste och hittills enda svensk uttagen till ESA, den europeiska rymdstyrelsen, som han fortfarande officiellt tillhör. Efter en utbildning bland annat i Stjärnstaden i Ryssland blev han 1993 uttagen som reserv till att få flyga till den ryska rymdstationen MIR.

Fast han fick stanna på marken och i stället hålla kontakten via radio med sina kollegor uppe i rymden.

Sedan dess har tiden gått och trots att han är astronaut på papperet har en riktig resa verkat bli allt avlägsnare.

1996 stationerades han vid Nasa och nu efter tio år är det de som tar med honom upp. Dessutom kommer han att få göra minst tre rymdpromenader. Ett av de svåraste och farligaste momenten under rymdfärder.

”Visst är

det roligt”

– Det kan alltid hända saker och ting. Allt som har med rymdfärder har med risker att göra, säger Per Tegnér, Rymdstyrelsens generaldirektör.

Christer Fuglesang satt i går kväll på ett flygplan mellan rymdcentret i Houston, Texas och Kennedy Space Center, Florida. Hans pappa var full av glädje över beskedet.

– Visst är det roligt. Jag har hela tiden hoppats att han ska komma iväg, ända sedan han först utnämndes, säger Steinar Fuglesang.

Läs mer om rymden

Dennis Larsson, Caroline Olsson