Farliga gifter där SAS lagar mat

Personalen blev sjuk av alla farliga ämnen

1 av 3 | Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Lagar mat till SAS LSG Sky Chefs kök i Sverige lagar omkring 20 000 mål mat varje dag till SAS. I huset där maten tillverkas har farliga gifter hittats i väggar och tak.
NYHETER

Raija Mäkelä blev svårt sjuk av sin arbetsplats.

Farliga gifter har hittats i väggar och tak. Nu har hela kontoret evakuerats.

I samma hus tillverkar företaget varje månad 500 000 måltider till SAS-resenärer.

Problemen började några månader efter att hon börjat jobba på världens största cateringföretag, LSG Sky Chefs, som ansvarig för distributionerna av måltider till SAS.

Både Raija och hennes assistent fick ofta huvudvärk, yrsel, näsblod och andningssvårigheter. Det kliade på kroppen och de fick eksem.

De försökte vädra, fick ny ventilation och luftrenare installerad. Inget hjälpte.

- Alla på kontoret hade någon typ av liknande symptom. Företagsläkaren mätte lungkapaciteten på flera anställda på kontoret. Alla hade lägre kapacitet än innan de började.

Raija blev allt sämre och hade till slut bara 60 procents lungkapacitet kvar.

"Orkade inte gå uppför trappan"

- Då orkade jag inte ens gå uppför trappan hemma.

Även de som lagade flygplansmaten började må dåligt och klaga över samma symptom. Raija reagerade också över att alltfler flygresenärer anmälde att de blivit sjuka efter att ha ätit maten som tillagats av Sky Chefs.

Arbetsmiljöinspektionen granskar nu den höga sjukskrivningsstatistiken på Sky Chefs Sverigekontor.

I november 2000, bara tre månader efter att de flyttat in i lokalerna, gjordes en första luftmätning. Hälsofarliga ämnen hittades.

En större utredning påbörjades och personalen erbjöds att arbeta hemifrån under tiden kontoret undersöktes. Vid det laget hade alla anställda blivit sjuka.

Efter att dessutom fukt och mögel hittats i väggar och tak utrymdes lokalerna. Felet skylldes på den tyska byggherren och Skychefs drog i gång en rättslig process.

Raijas systerdotter Marianne Lähteenmäki, 25, som arbetar som ekonomiassistent, har drabbats av kraftiga allergichocker vid fyra tillfällen och varit nära att mista livet.

I ett läkarutlåtande från september förra året skriver doktorn att Marianne, som då var gravid, inte kunde vistas på sin arbetsplats på grund av risken för att drabbas av ännu en allergichock till följd av miljögiftexponering.

Mariannes barn väntas vilken dag som helst.

- Jag är rädd att min baby inte är frisk. Jag har gjort flera prover, men det är först när babyn föds som jag vet.

I julas hade Raija fyra luftrörsinfektioner, en lunginfektion, två allvarliga astmaanfall, bihåleinfektion och kräktes blod. Hon har varit sjukskriven sedan i november.

- Jag har jobbat i 25 år och aldrig tidigare varit hemma från jobbet. Aldrig. Så jag visste att det måste vara något annat också.

Raijas familj beslutade att bekosta en egen analys av byggmaterialen på kontoret.

Misstänks orsaka cancer

I samtliga prover hittades efter upphettning spår av isocyanater, ett starkt frätande ämne som bland annat finns i plaster, lim och målarfärger och som misstänks orsaka cancer.

Man hittade också spår av det farliga giftet metylisocyanat som ligger bakom tidernas största industrikatastrof som inträffade i den indiska staden Bhopal 1984. 2 500 dog på ett par timmar.

- Det ringer folk till mig varje dag och berättar att de mår dåligt. Ingen i ledningen vill erkänna att det var något fel. SAS fick inte veta någonting. Folk äter den här maten varje dag, säger Raija som nu kopplat in advokater i ärendet.

Största cateringföretaget

Starkt frätande

Läs mer om SAS

Fatima Johansson