Sky Chefs vd blev själv sjuk - utlovar ny utredning

NYHETER

Sky Chefs VD nekade först till att det fanns gifter i byggnaden. Men blev själv sjuk.

Nu lovar han att utreda miljögifterna på nytt.

Foto: TOMMY MARDELL
Sky Chefs VD Micael Zetterquist säger att det inte finns någon fara för matproduktionen.

Vd Micael Zetterquist hänvisar till de luftmätningar som gjorts i kontorslokalen. Men Pegasus Lab, som utfört mätningarna, kan inte mäta isocyanater, de giftiga ämnen som hittats i de upphettade byggmaterialen.

När Aftonbladet visar dokumentet som påvisar att det finns spår av bland annat det starkt astmaframkallande giftet MIC säger han att företaget är villigt att ta in en oberoende expert för att få ett nytt utlåtande.

Micael Zetterquist var själv en av dem som blev sjuka. Han fick eksem och utslag i ansiktet och på händerna.

- Våra experter har inte hittat isocyanater. Samtidigt har man hittat den andra problematiken. Då var det lättare att dra slutsatsen att symptomen berodde på det.

Symptomen om man utsätts för de här gifterna stämmer helt och hållet med symptomen på de anställda.

- Men det stämmer ju också på de mögelsorter som vi hittat. Men ingen är mer glad än jag om vi skulle kunna komma längre i vår utredning.

En ung kvinna har varit nära att dö av allergichock vid fyra tillfällen.

- Jag vill inte diskutera enskilda personalärenden, det diskuterar vi med advokater. Men min reflektion är ju givetvis att man blir skrämd.

Trots att Sky Chefs egna undersökningar inte har visat några spår av gifter fattades beslutet att kontrollera maten som de lagar till SAS och köksutrustningen som används.

- Vi har ju tagit det säkra före det osäkra där också för att kunna lugna våra kunder om de frågar, säger Micael Zetterquist.

Men även personal i köket har ju känt av samma symptom som ni har haft?

- Ja, men det förvånar mig inte. Vi är 600 personer som jobbar här. Självklart har folk de symptomen även på andra ställen.

Fatima Johansson