De kämpar för att rädda svensken från dödsstraff

Åklagaren yrkade på hängning

NYHETER

LAHORE

Två pakistanska advokater och ambassadrådet Jan E Karlsson stred igår i Lahores högre domstol för att rädda en svensk medborgare undan galgen.

En 35-årig göteborgare har redan i en underrätt dömts till livstids fängelse för mord på sin svåger.

Foto: MARIANNE PIHL
Jan E Karlsson från UD med de pakistans-ka advokaterna.

Åklagaren Mirza Abdullah Beg yrkade på dödsstraff genom hängning.

Klassisk anglosaxisk rättspraxis blandades med muslimsk rättstillämpning, sharian, med dess vedergällningslag, öga för öga, liv för liv.

Offrets anhöriga, främst änkan - som alltså är mördarens egen syster i trettioårsåldern - har rätten att förlåta och ge mördaren friheten åter, i så fall till ett pris, en kompensation, oftast en summa pengar.

Stjärnadvokat är inkopplad

Kvinnan begär en miljon svenska kronor. Mördaren är visserligen medellös, men kvinnans advokater utgår från att svenska staten ska träda mellan för att rädda en medborgares liv.

- Blodspengar skulle kunna betalas ut av privata händer. Men jag skulle aldrig rekommendera en regering att göra det, säger stjärnadvokaten Ijaz Ahmed Chaudry, som engagerats av svenska ambassaden i Islamabad.

Rättegångsförhandlingarna i går försiggick enbart mellan domaren Muhammad Jahangir, åklagaren och svenskens försvarare.

Den 35-årige göteborgaren, som flyttat till Sverige 1989, hölls i sin cell i fängelset Kotlak Pat i Lahore och hade inte tillfälle att yttra sig.

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM