Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Mexikos Madonna i sexhärva

Födde en son i fängelset för att slippa bli utlämnad

    Gloria Trevi, 32, var Mexikos Madonna - en förebild för miljoner unga flickor som tröttnat på strikta katolska normer.

    Hon ansågs till och med ha en chans att vinna presidentvalet.

    Det var då. Sedan två år tillbaka sitter GloriaTrevi häktad i Brasilien. Hon misstänks för sexuellt utnyttjande, flera våldtäkter och koppleri.

I två år har Gloria Trevi gjort allt för att slippa bli utlämnad till Mexiko.

I förra veckan födde hon en son - för att slippa bli utlämnad.

Hon själv hävdar att hon blivit våldtagen av en polisman.

stjärna då   stjärna då " Gloria Trevi sålde skivor i miljoner och blev med sin frispråkighet förebild för en hel generation av mexikanska ungdomar. Ett tag var hon till och med enligt vissa bedömare aktuell för presidentposten. Foto: REUTERS

Vid ett tårfyllt tv-framträdande i måndags svor sångerskan att graviditeten inte är ett trick för att få stanna i Brasilien. Själv säger Gloria Trevi att hon blivit våldtagen av en polisman.

Polisens egen utredning ger inget stöd för den versionen. Vittnesuppgifterna är motstridiga. Och Gloria Trevis vägran att göra ett DNA-test förbättrade inte hennes trovärdighet.

Sjukhuset där hon befinner sig bevakas av 75 poliser som ska förhindra en rymning eller fritagning.

Myndigheterna tvivlar på Trevi

- Jag svär vid min själ. Jag lovar vid Gud. Jag kommer inte att försöka stanna i Brasilien genom att använda de rättigheter min son kan ha, sa hon.

Lagarna i Brasilien gör det svårt, men numera inte omöjligt, att utlämna personer med barn som är födda i landet. Det var så tågrånaren Ronald Biggs undkom det brittiska rättsväsendet i över 30 år.

De brasilianska myndigheterna tvivlar på Gloria Trevi av en rad anledningar.

I två år har hon med ständiga överklaganden och med nya motiveringar försökt förhindra en utlämning.

Hon har sökt politisk asyl med motiveringen att hon skulle bli dödad i Mexiko eftersom hon vet för mycket om korruptionen i landet.

När inte det fungerade hävdade hennes advokater att de brott hon misstänks för ska ha begåtts i Spanien och att hon därför inte kan åtalas i Mexiko.

Inte heller det bevekade Högsta domstolen.

Frågan är långt ifrån avgjord men Gloria Trevi har definitivt lyckats fördröja processen.

Gloria Trevi slog igenom i slutet av 1980-talet. Hennes konserter och texter chockade det konservativa Mexiko. Ungdomarna avgudade henne.

Med poplåtar om sex och politik blev hon ett exempel att följa. En ung kvinna som inte följde de strikta konventioner som ett konservativt samhälle, i århundraden regerat av den katolska kyrkan och högern, satt upp.

Hon talade högt, mycket högt, om frågor som abort och korruption.

- Det här samhället försöker kväva mig, men jag kommer inte att låta det ske, sjöng hon.

Hon sa att hon ville bli Mexikos president. Många trodde också att det var ett realistiskt scenario.

För hon var stor. Mycket stor.

Skivorna sålde i mångmiljonupplagor. En film från 1991 med Gloria Trevi i huvudrollen är fortfarande den största kassasuccén i den mexikanska filmhistorien.

Hon kallades Mexikos Madonna.

Levde som i en sekt

I april 1998 kom de första tecknen på att stora problem var på ingång. I en bok beskrevs hur Gloria Trevi och hennes manager Sergio

Andrade, 45, tvingade nya unga talanger att leva under sektliknande förhållanden. De utnyttjades sexuellt och fick inte ha någon kontakt med sina familjer.

I boken beskrevs hur

Andrade kontrollerade Trevi och hur de tvingade de unga flickorna till bisarra sexlekar.

Stormen bedarrade efter att Gloria Trevi dementerat uppgifterna i tv.

Men ett år senare var det dags igen. Den här gången öppnades dammluckorna fullständigt.

En rad unga kvinnor, sångerskor och skönhetsdrottningar, trädde fram. De berättade om våldtäkter, brist på mat och psykisk tortyr i det artiststall som regerats av Andrade och Trevi.

Tamara Zuniga, 26, berättar om hur Gloria Trevi tvingade henne att ha sex med Andrade.

- Hon sa att han behövde min ömhet för att läka såren från gamla traumatiska relationer. När jag vägrade våldtog han mig ändå.

Till och med uppgifter om prostitution framkom i den jättelika utredning som slog ut all annan nyhetsrapportering från de latinamerikans-ka tidningarnas förstasidor.

Gömde sig i tio månader

I tio månader höll sig Gloria Trevi och hennes manager undan polisen. De greps i januari 2000 i Rio de Janeiro tillsammans med fyra unga kvinnor.

Under de två år Gloria Trevi suttit i brasilianskt häkte har hennes öde aldrig upphört att beröra folken i Latinamerika.

Massdemonstrationer har anordnats för att få henne släppt. Regeringen har påståtts ligga bakom publiciteten för att folkets blickar skulle vändas bort från Mexikos erbarmliga ekonomi. Politiska reportrar har diskuterat hennes fall från feministisk förebild till mansdominerad sexdåre.

Men få av de påstådda offren är bittra på Trevi.

- Gloria är motsatsen till sin scenpersonlighet, extremt timid och blyg. Hon är lika mycket ett offer som en medbrottsling, har Alice Hernandez, kvinnan som skrev den första skandalboken, sagt.

För kvinnan som var en kaxig symbol för unga kvinnors frigörelse kan det, ironiskt nog, bli hennes bästa försvar vid en rättegång.

Jens Kärrman
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet