Inrikesplan i flygdrama

Tvingades vända på grund av elfel

NYHETER

Ett inrikesflyg med 27 personer ombord tvingades avbryta flygningen på onsdagskvällen.

Skyways-planet var på väg från Arlanda till Kramfors när elsystemet slogs ut.

Piloterna tvingades vända och flyga tillbaka till Stockholm.

Planet befann sig på 5000 meters höjd och hade kommit halvvägs på flygningen när det vid 18-tiden drabbades av tekniskt fel. En av planets två generatorer slutade fungera.

När piloterna stängde av den trasiga generatorn slocknade belysningen i flygplanet; det blev svart i kabinen.

- Är man flygrädd så är det klart att det kan vara väldigt obehagligt, säger Peter Korning, tf vd för Skyways Express.

Flygningen avbröts

Piloterna beslöt därefter avbryta flygningen och återvända till Arlanda.

- De hade mycket väl kunnat fortsätta, rent säkerhetsmässigt. Anledningen till att man vände om var att det var lättare att få felet åtgärdat i Stockholm, säger Peter Korning.

Planet, ett Saab 340, har i den version som Skyways använder plats för 33 passagerare. Denna flygning fanns 24 passagerare och tre besättningsmän ombord.

Ovanligt med elfel

Den här sortens elfel är mycket ovanliga, enligt Luftfartsverkets statistik. De senaste två åren har endast tre elfel på Saab 340 rapporterats - två av dessa gällde generatorfel.

- Det är ett ovanligt fel men det är inte ett så kallat högriskfel, eftersom det finns back up-system, säger Hans Kjäll, flygsäkerhetsanalytiker på Luftfartsverket.

En del av passagerarna på den avbrutna flygningen fick fortsätta färden med en senare Skyways-flight till Kramfors. Resten fick ta ett SAS-plan till Sundsvall, och därifrån fortsätta med buss till Kramfors.

Fredrik Rundkvist