Slog och brände sin dotter - fick fängelse

Idag kom domen mot kurdiska flickans pappa och bror

NYHETER

Den 17-åriga flickan med kurdiskt ursprung hotades och misshandlades av sin pappa och sin bror på grund av att hon inte levde sitt liv som de ville.

Idag föll domen: pappan och brodern dömdes till ett och ett halvt års fängelse var.

De ska även betala skadestånd på sammanlagt 227 000 kronor.

Tingsrätten i Mölndal dömde pappan och brodern till 18 månaders fängelse vardera för misshandel och grovt olaga hot.

De ska även betala dryga skadestånd till flickan. Brodern ska betala 115 000 kronor, och pappan ska betala 112 000 kronor för psykiskt och fysiskt lidande. Det är relativt höga skadeståndsbelopp för den här sortens misshandel.

Flickan är nöjd med domen bortsett från att hon tycker att straffen borde varit hårdare.

– Hon tycker att domen ser bra ut och hon är väldigt lättad över att tingsrätten tror på henne och går på hennes linje, men hon anser att 1,5 års fängelse inte är tillräckligt. Och jag kan definitivt hålla med henne, säger flickans advokat, Elisabeth Fritz.

Domen kan överklagas

– Vi har en straffskala från sex månader till fyra års fängelse och domarna bör ligga på den övre delen av den skalan, anser jag. Jag tycker att det ska vara minst tre år. Men det blir intressant om det blir en prövning i hovrätten för det är inte allt för otroligt att det blir en straffskärpning, säger Elisabeth Fritz.

Och mycket talar för att fallet hamnar i hovrätten.

- Jag har hört att en av försvararna ska ölverklaga och i så fall kommer vi definitivt också att överklaga. Det är inte omöjligt att vi överklagar ändå, säger Elisabeth Fritz.

Bränd med glödhet gaffel

De bägge männen fälls för att ha misshandlat och hotat döda den 17-åriga flickan, som under rättegången bland annat berättat hur brodern bränt henne på handen med en glödgad gaffel och hur pappan slagit henne över ryggen med en påk.

Misshandeln har pågått sedan flickan fyllde 15 år. Hon har berättat att hon levt i ständig skräck för männen i familjen; en annan av flickans bröder är dömd till livstids fängelse för att knivmördat modern 1998.

De båda männen har hotat att "slakta" flickan, och sagt att hon ska gå samma väg som mamman. De har hotat att döda och hänga henne.

Flickan är fortfarande rädd för pappan och brodern.

Parallell till Fadime

Rättegången väckte stor uppmärksamhet mot bakgrund av den debatt om så kallade hedersmord som blossade upp efter mordet på 27-åriga Fadime Sahindal i Uppsala.

Vid huvudförhandlingen, som hölls i Göteborgs tingsrätt, fanns demonstranter med bilder på Fadime på plats utanför domstolen.

Läs mer om hot och våld mot invandrarkvinnor

Fredrik Rundkvist, Pernilla Fagerström