Innelistan

1. Lasse Hallström

NYHETER

Den har några fula och konstiga klipp, men ”Sjöfartsnytt” är lika stark som ”Ciderhus-

reglerna” – och sjömil bättre än ”Chocolat”. Ändå har Lasse Hallströms nya blivit ljummet mottagen i USA. Men de är ju mer överförtjusta i översötad sentimentalitet där.

”Sjöfartsnytt” är en underbar, både rolig och gripande, historia om arvsynd, kärlek och relationer med en genialt nollställd Kevin Spacey och en stoiskt vacker Julianne Moore. Och Cate Blanchett!

2. Ola Salo

”Calleth you, cometh I” är så underbart euforiskt sprittande och pretentiös. Och Holm & Herngrens 30+-film ”Klassfesten”, med Björn Kjellman, där den är soundtrack, är också stor och träffsäker underhållning. Går upp på onsdag.

3. Melinda Kinnaman

Julia i ”Romeo och Julia” på Elverket, Dramaten, Stockholm. En rolig och häftig föreställning med akrobatik, mim, nycirkus, skådespeleri och den geniale Commedia dell’arte-skådespelaren Morgan Alling

som Romeos kompis Mercutio.

4. Jocke Berg

Vilken g r y m vit synthlook! Och tillbakalutade ”Dom andra” gjorde varken mig eller Kent-fansen besvikna. Och vissling är tufft.

5. Daddy Boastin

”Värsting – ett budskap från Daddy Boastin: det leder till ingenting”. Och det är ändå en av de bästa texterna på Latin Kings gamla ragga-sidekicks kommande skiva? men det gör ju allt bara ännu roligare. Boastin står för sommarsvänget som lär dela folk i två läger. Hata eller älska.

6. Andreas Lundstedt

Hippast i familjen. Alcazar gör hittig och rolig bögdisco, nästan i klass med Army of Lovers bästa. Nu tar ”Sexual guarantee” över stafettpinnen på de europeiska hitlistorna efter ”Crying at the discoteque”.

7. Henrik Schyffert

Grammisgalan blev en sarkastisk fullträff. Schyfferts utklädningar och Erik av Pommerns stjärtknull tog det så kallade priset. *skrattar än*.

8. Sara Villius

Har ett läckert, roligt språk och rätt mycket koll när hon berättar om den självgoda huvudpersonens sommarresa till Öland i miniboken ”Nej, det är en snöklump”.

9. Jonas Malmsjö

Sonen i Bergmans uppsättning av Ibsens ”Gengångare” på Dramaten och den är syfilis för själen. Fast man blir frisk efteråt. Liksom. Med Pernilla August, Jan Malmsjö, Angela Kovács och Örjan Ramberg.

10. Gustaf Skarsgård

Går ut Scenskolan NÄSTA sommar, menar jag. ”De osynliga” är en deppig och spännande svensk film med ett schyst soundtrack. Antiloops ”Start rockin’” är en klassiker.