Virtanens val

Grymma Sade-hits på ”Lovers live”

NYHETER

Marky Larsson säger att ”By your side” med Sade är den bästa låt som skrivits på tio år. Det är sånt man bara säger för att det låter så bra men jag håller med. Texten är genial rak-på-sak-poesi från en pålitlig, trofast kärlek.

”You think I’d leave your side baby? / You know me better than that / You think I’d leave you down when you’re down on your knees? / I wouldn’t do that”.

Och basgången är enorm. Boop-bop-boop-bop.

Det är minimalistisk, västerländsk reggae för högsta tänkbara volym som ska vibrera i hela lägenheten och i hela själen. Det är en sån där stund av vilosam magi som vi hela tiden letar efter. Det är motsatsen till ”Big brothers” direktsända knull- och onanifester i Kanal 5. Nu finns den inte bara på mästerliga ”Lovers rock” utan på ”greatest-hits”-liveskivan ”Lovers live” också.

”Ingenmansland” knäcker

Realistiskt, närgånget men med miljöer, långt från Hollywoods täta action. Här känns det när kulorna viner och det är dråpligt och lysande förklarad satir mot FN-byråkrati, hyckelri och mediachefer som inte fattar fältlivet. Med enormt rolig svart humor. Kanske är kritiken sann – jugoslaverna borde ju veta – men en liten pärla för så kallade cineaster är det i vilket fall.

Geoffrey Rush bäst i världen?

Han kan vara världens bästa filmskådespelare. Till och med i ”Skräddaren i Panama” är han magnifik. Och i ”Quills”. Och i ”Shakespeare in love”. Och i grymma ”Elizabeth” (21.15, SVT2, i morgon) där han nästan knäcker Cate Blanchett. Rush, från Australien där han hängde med tvålige Mel Gibson, spelar alltid en roll, han är aldrig bara där. Och han gör det extraordinärt.

”Sopranos” knäcker på svt1

Per Bjurman är galen i ”Sopranos”. Jag håller ”Vita huset” högre, men tänker inte missa maffiaserien i New Jersey när den startar igen på söndag (svt1 kl 21.45).Tony (James Gandolfini) jagas av FBI så det kanske är läge för den även mentalt jagade bossen att leverera repliken ”I’m like King Midas in reverse. Everything I touch turns to shit”? Haha! En grym serie.