Pontus frestelse

NYHETER

Han leder programmet där förälskade par ska frestas till otrohet. Men själv lever han lyckligt ihop med sin Karin. För Aftonbladet Söndags Caroline Giertz berättar Pontus Gårdinger om sin livskris och sin tvekan inför jobbet som programledare för Temptation Island.

Foto: Börje Thuresson
Kvinnornas Pontus Gårdinger. Runt honom trängs några av deltagarna i Aftonbladet Kvinnas evenemang Kvinna 2001.

Jag vet inte om ni läsare har sett det senaste programmet Pontus Gårdinger leder, ”Temptation Island”. För er som inte gjort det kan jag meddela att det är ett socialt experiment där man tar fyra par, delar på dem och utsätter dem för en massa frestelser. Och sen visar partnerns snedsteg för den förfördelade och på så sätt triggar den att göra ännu värre saker. Det ger, som planerat, upphov till en del lidande, ångest, sex och ilska. Bra tv, i somligas ögon.

Led du med paren som var med?

– Ja, det gjorde jag.

Var går gränsen för otrohet för dig?

– Ja, när man pratar om att någon är otrogen så innebär det något fysiskt. Så mycket kan jag säga. Men alla förhållanden tycker ju olika saker är okej. Och man ska göra klart för varandra var man drar de gränserna.

Var drar du dem?

– Vi har en privat överenskommelse som jag inte vill gå in på. Jag vet vad vi tycker är och inte är okej. Men jag kan säga så här, jag skulle inte bryta upp förhållandet om hon hade gjort nåt. Om hon hade ett förhållande vid sidan om vore det en annan sak.

Vad gör du när du blir svartsjuk?

– Jag låtsas inte om det och mår dåligt.

Men hör svartsjuka och kärlek över huvud taget ihop?

– Ja, det gör det nog.

Om man älskar nån vill man ju att den ska vara lycklig och utvecklas och blir den lycklig av att träffa nån annan så borde man själv bli glad. Egentligen.

– Jo. Egentligen. Men det funkar ju inte så. Jag vet inte om det bottnar i osäkerhet eller om det bara finns i oss. Vi blir sårade när någon väljer en annan istället för en själv.

Så du skulle aldrig säga till Karin: ”Vad kul! Fick du tre orgasmer med honom? Särskilt som du aldrig fått nån med mig”?

– Nej, det skulle jag nog inte säga. Eller i så fall med ett helt annat tonfall.

Är det jobbigt att behöva försvara programmet?

– Ja, det är lite jobbigt. Men jag vet ju hur det är. Programmet säljer på en sak men handlar om en massa andra saker också. Och det är bökigt när folk inte är intresserade av det andra utan bara det programmet säljer på. Otrohet och sex. Men man kan titta på programmet med olika ögon. Antingen efter vilka som hånglar och så eller också på hur de utvecklas och reagerar i olika situationer. Det är det jag var intresserad av.

Vill du göra en säsong till?

– Det beror på åt vilket håll det drar. Om man sätter ihop ett gäng swingers och låter dem hållas, som i England, då försvinner den andra delen.

Varför tror du de ville ha dig som programledare?

– De har inte så många på femman. Men jag tror också att de visste att det var ett kontroversiellt program och då ville man gärna se någon som var lite äldre och stadgad, med familj och egen livserfarenhet. Både för att kunna hantera kontakten med pressen och för att klara av jobbet där nere. Det var självklart känsligt att hantera människorna där nere.

Tvekade du innan du tackade ja?

– Ja, det gjorde jag. När jag fick förfrågan hade jag bara läst om det i tidningarna och då tvekade jag. Men det fanns också en lockelse i att det var så kontroversiellt. Jag har aldrig varit programledare för ett program som väckt så starka känslor. Till och med innan det spelades in.

Förstår du paren som ställer upp? Han tvekar länge. Han borde ju svara ja – men verkar ha svårt med det.

– Jag förstår dem på sätt och vis, säger han diplomatiskt. Men jag kan personligen inte förstå att man hänger ut sig själv offentligt sådär. Det vore lättare att förstå om de var med i ett socialt experiment som nåt universitet gjorde. Men jag förstår å andra sidan inte nån som ställer upp i några sådana här program över huvud taget. Jag skulle aldrig göra det själv.

Pontus Joakim Gårdinger

Läs fortsättningen på intervjun:

Chatta med Pontus