Fler unga dras in i rättssystemet

"Att ungdomar hamnar i domstol har en preventiv effekt"

NYHETER

Allt färre ungdomsbrottslingar får åtalsunderlåtelse.

Det innebär att fler ungdomar som begått brott dras in i rättssystemet.

- Det är inte skadligt att få lite böter eller en villkorlig dom, då förstår man att man gjort något fel, säger Ronny Tärning , chef för åklagarkammaren i Linköping.

Förra året fick 3 138 personer i 15-17-årsåldern åtalsunderlåtelse i Sverige, trots att de var misstänkta för brott. Tre år tidigare var det 5 729 ungdomar som fick åtalsunderlåtelse

Det visar nya siffror från Riksåklagaren. Statistiken för 2001 beräknas offentliggöras först i slutet av april, men Aftonbladet/Ungt val har redan nu tagit del av den.

- Det har skett en attitydförändring de senaste fem sex åren. Vi driver linjen att man i princip ska lagföra även ungdomar. Att ungdomar hamnar i domstol har en preventiv effekt, säger Ronny Tärning, chef för åklagarkammaren i Linköping.

"Lagföringen har ett värde i sig"

Åtalsunderlåtelse innebär att åklagaren beslutar att inte väcka åtal mot en person, trots att han eller hon är misstänkt för brott. En speciell lag, lagen om unga lagöverträdare, gör det extra enkelt att låta personer som är 15-17 år få åtalsunderlåtelse.

Tidigare var det mer undantag än regel att åtala ungdomar för exempelvis stölder. I dag kräver åklagarna fler åtgärder. Att en person lämnas över till de sociala myndigheterna av polis eller åklagare räcker inte, man vill att ärendet ska gå genom domstol innan socialtjänsten kontaktas.

- Lagföringen har ett värde i sig. Det är inte skadligt att få lite böter eller en villkorlig dom, då förstår man att man gjort något fel, säger Ronny Tärning.

Böter olämpligt straff för ungdomar

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har påbörjat en utredning om rättsväsendets och socialtjänstens samarbete kring ungdomsbrottslingar.

- Vi har intervjuat ungdomar för att se hur de upplever att ställas inför rätta i domstol. Det verkar finnas stora brister här, man tror att ungdomarna förstår mer av rättegången än de i själva verket gör, säger Stina Holmberg som leder BRÅ-utredningen.

Att färre ungdomar får åtalsunderlåtelse innebär att fler döms till böter. Stina Holmberg menar att det sällan är ett lämpligt ungdomsstraff eftersom ungdomar inte har någon inkomst.

- Böterna blir något som hänger över dem en lång tid. Många skulle föredra att betala av det som samhällsstjänst i stället. Tyvärr erbjuder inte alla kommuner den möjligheten, säger Stina Holmberg.

Åtalsunderlåtelsebeslut för personer 15-17 år.

1998: 5 729

1999: 3 993

2000: 3 762

2001: 3 138

Källa: Riksåklagaren

Fotnot: En statistikomläggning 1997 gör det svårt att göra jämförelser längre tillbaka i tiden.

Tobias Brandel

ARTIKELN HANDLAR OM